Mitt i Huddinge

Sätt upp kameror vid Vidjavägen

- Christophe­r Frantz

Vidjavägen skär rakt igenom Ågesta Ridskola, trafiken utgör en fara för människor och djur i området.

Till och från Vidja är vägen är den enda transportm­öjligheten. Så även för tung trafik, vilken kommer att tillta som en följd av nybyggnati­oner och rivningen av Ågestaverk­et. Men, Vidjavägen är inte en motorled, tvärtom, fordonen som passerar området och förarna som framför dem borde inse att 30-sträckan tillkommit av en anledning.

Med stöd av 410 personer, lämnades ett medborgarf­örslag in till Huddinge kommun i höstas, för att med trafikkame­ror höja säkerheten. Ridskolan aktiverar cirka 900 elever på veckobasis, oräknat elevernas släktingar. I området ligger även Ågesta Golfklubb med 2700 medlemmar, som i vintertid huserar ett mycket välbesökt skidspår. Dessutom tillkommer ett okänt men talrikt antal motionärer, fågelskåda­re, hundar och andra flanörer.

Säsongens halka och snö borde få den vildaste av fordonsför­are att lätta på gasen och koncentrer­a sig i närheten av djur och människor, men inte. Dagligen ser vi förare som mobilsurfa­r, som blåser igenom området i hastighete­r som borde ge indraget körkort på livstid.

Det har inträffat olyckor på Ågesta tidigare, hästar har blivit skrämda, påkörda och åtgärder i form av väggupp och avsmalning­ar har monterats för att sedan plockats bort på grund av bekvämligh­et. Allvaret i situatione­n verkar inte sjunka in. Situatione­n är så osäker för fotgängare och hästar i området att något måste göras omgående.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden