Mitt i Huddinge

Är du röda linjens bästa poet?

- SKÄRHOLMEN Rasmus Panagiotis Columbus

Har du mobilen full med texter som du aldrig vågat läsa upp? I april får du chansen att tävla med dem, när Röda linjens bästa poet ska utses. – Det är många här som skriver själva. Men orden de skriver blir aldrig sagda.

Alexander Zadruzny vet. Han har skrivit poesi länge. Men det var inte förrän förra året som han vågade framföra sina texter inför en publik.

Nu vill han att fler ska få chansen att ta steget.

– Det finns inte så många plattforma­r för poesi och spoken word här. Den största är SM i poetry slam, men det är rätt segregerat. Sen finns Ortens bästa poet, som är fantastisk, men bara en gång om året och inte i Skärholmen. Det behövs något här, så vi bestämde oss för att köra, säger han.

Sagt och gjort: den 28 april intar tävlingen Röda linjens bästa poet Stadsteate­rns lokaler i Skärholmen. Åtta poeter från röda linjen ska tävla om den ärofyllda titeln och 2500 kronor.

– Mitt tips är att alla som skriver lite och någon gång har tänkt tanken att de vill framföra sina dikter – bara gör det! Vad har du att förlora?

Varför har spoken word blivit så stort i våra områden, tror du?

– Jag tror det är för att många här sitter på samma känslor. Det uppmålas ofta som att vi lever i ett utanförska­p. Men helt ärligt – det finns en stor gemenskap i det de kallar utanförska­p. Och det är den gemenskape­n man njuter av såna här kvällar.

Alla jurymedlem­mar kom- mer själva framföra en dikt eller historia. Bland dem Alejandro Sinisalo, som tillsamman­s med sin yngre bror blev beskjutna utanför sitt hem i Akalla. Han blev rullstolsb­uren, hans bror miste livet.

– Många här sitter i samma båt, samma problem som finns på blåa linjen finns på röda. Så jag hoppas att publiken kommer inspireras av den stora resa som han har gjort. Och under en kväll ska vi tillsamman­s göra det Alejandro säger: döda hatet med kärlek, säger Alexander Zadruzny.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? SKAPAR PLATTFORM. ”Det blir hett, det blir roligt, det blir igenkännin­g. Man får höra de tungaste orden som någon väntat år på att framföra, får nya synvinklar, förstår hur andra tänker”, säger Alexander Zadruzny.
FOTO: CLAUDIO BRITOS SKAPAR PLATTFORM. ”Det blir hett, det blir roligt, det blir igenkännin­g. Man får höra de tungaste orden som någon väntat år på att framföra, får nya synvinklar, förstår hur andra tänker”, säger Alexander Zadruzny.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden