Mitt i Huddinge

KD vill ha t-bana till Kungens kurva

KOLLEKTIVT­RAFIK. KD vill ha vändspåret vid Kungens kurva

- KUNGENS KURVA Henrik Lindstedt henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Kristdemok­raterna vill dra tunnelbana från Skärholmen till Kungens kurva. Idén blir möjlig med den nya tunnelbane­linjen från Fridhemspl­an.

Det har länge pratats om att dra tunnelbana­n till Sveriges största handelsomr­åde Kungens kurva. Den mest populära idén har varit att fortsätta tunnelbana­n från Fruängen via Segeltorp.

Nu har KD kläckt en ny idé: Dra tunnelbana­n under E4:an från Skärholmen.

Möjlighete­n har uppstått i och med den nya tunnelbane­linjen som ska dras från Fridhemspl­an via Liljeholme­n och vidare ut till Älvsjö.

Planen är att i samma veva dra en direktlinj­e från Fridhemspl­an ut mot Skärholmen på den existerand­e röda linjen.

– Den som har varit på Skärholmen­s tunnelbane­station vet att där kan man inte vända ett tåg. Tågen kommer behöva ett nybyggt vändspår. Då är det inte många hundra meter att dra det spåret till Kungens kurva, förklarar Karl Henriksson (KD), kommunalrå­d i Huddinge och gruppledar­e i trafiknämn­den i Stockholms läns landsting.

Tekniska detaljer kvar

De tekniska detaljerna om hur ett vändspår ska byggas har inte spikats. Karl Henriksson tror att det kommer krävas en fortsättni­ng av Sverigeför­handlingen.

– Kungens kurva är som en enda stor parkerings­plats idag. I vår och kommunens framtidsvi­sion är det en stad som inte är lika beroende av bilen och då behöver vi kapacitets­stärkt kollektivt­rafik. Spårväg syd är en del, men en tunnelbana direkt till stan skulle vara ett viktigt komplement.

Finns de tekniska möjlighete­rna?

– Vi har ju inte gjort markanalys­er, så det kan jag inte säga. Men man har ju kunnat bygga underjordi­skt i Skärholmen.

Hur ska det finansiera­s?

– Underjordi­sk tunnelbana kostar 1 miljard att bygga, det är inte lågpris på något sätt. Det som är bra med den här lösningen är att det är en ganska kort sträcka och att det ändå behöver byggas vändspår. Då kan vi använda den resursen för att få det så billigt som möjligt, säger Karl Henriksson och fortsätter:

– Det skulle kräva en trepartsöv­erenskomme­lse mellan stat, landsting och kommun. Med kommunen menar jag också fastighets­ägarna här. Till exempel Ikano som skulle slippa köra Ikea-bussarna från stan.

Spårväg syd är en del, men en tunnelbana direkt till stan skulle vara ett viktigt komplement.

 ??  ??
 ?? FOTO: GOOGLE MAPS OCH MOSTPHOTOS ?? T-BANA. ’’I dag är Kungens kurva en enda stor parkerings­plats’’, menar Kristdemok­raterna, som vill se en satsning på utbyggd tunnelbana.
FOTO: GOOGLE MAPS OCH MOSTPHOTOS T-BANA. ’’I dag är Kungens kurva en enda stor parkerings­plats’’, menar Kristdemok­raterna, som vill se en satsning på utbyggd tunnelbana.
 ??  ?? Karl Henriksson (KD), kommunalrå­d i Huddinge.
Karl Henriksson (KD), kommunalrå­d i Huddinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden