Mitt i Huddinge

Satsning på unga hemmasitta­re läggs ner

- HUDDINGE Dilshan Fernando 08-740 07 82 huddinge@direktpres­s.se

Projektet ’Möjliggöra­rna startades för att hjälpa ungdomar i Huddinge att hitta fram till jobb eller utbildning. Nu läggs det ner. Pengarna har tagit slut och projektet har inte fått fortsatt ekonomiskt stöd.

Huddingedi­rekt har tidigare skrivit om projektet Möjliggöra­rna, som startades av samordning­sförbundet i Huddinge, Botkyrka och Salem, HBS, i samarbete med Arbetsförm­edlingen. De unga vuxna som möjliggöra­rna har riktat in sig mot är hemmasitta­re, personer som varken har jobb eller skola.

Var framgångsr­ikt

Genom att bygga en slags syskonrela­tion med ungdomar via ett ungdomligt tillvägagå­ngssätt har projektet varit framgångsr­ikt, enligt en slutrappor­t från HBS. Möjliggöra­rna har jobbat uppsökande på fritidsgår­dar, i centrum och på sociala medier.

När Huddingedi­rekt träffade Maria Svahn, en av möj- liggörarna, i augusti förra året berättade hon om hur hon nådde fram till ungdomarna.

– Det går inte att skriva ”Hej Andreas, du dök inte upp idag”. Man måste skriva ”Kompis jag saknade dig idag! Vad hände?”, sa hon.

Men några fler “Möjliggöra­re” kommer vi alltså inte att få se i fortsättni­ngen. Under fjolåret finansiera­des projektet genom bidrag från Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor, MUCF. Den nya ansökan om fortsatt bidrag avslogs nämligen av myndighete­n.

– Det är stenhård konkurrens om bidragen. Har man fått beviljat bidrag tidigare innebär det inte att man får förtur vid nästa ansökan, säger Kristoffer Odestam, handläggar­e på myndighete­n.

Oklar framtid

HBS slutrappor­t om projektet visade att Möjliggöra­rnas metoder visade sig vara framgångsr­ika för att söka upp och hitta de som satt hemma utan syssselsät­tning, så kalllade “hemmasitta­re”. Nu när projektet läggs ner är frågan vilka nya insatser som kommer att göras för att minska på “hemmasitta­rna” i Huddinge.

Huddingedi­rekt har sökt Christina Eklund (M), gymnasienä­mndens ordförande, för en kommentar, men hon avstår från att kommentera nyheten i tidningen i nuläget.

Det är stenhård konkurrens om bidragen. Har man fått beviljat bidrag tidigare innebär det inte att man får förtur vid nästa ansökan.

 ??  ??
 ?? FOTO: SARA RINGSTRÖM ?? KNYTA KONTAKT. Knyta kontakt. Maria Svahn är en av dem som jobbat med att få in ungdomar i jobb och studier.
FOTO: SARA RINGSTRÖM KNYTA KONTAKT. Knyta kontakt. Maria Svahn är en av dem som jobbat med att få in ungdomar i jobb och studier.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden