Mitt i Huddinge

Grannar högg ner över 100 träd – får miljonböte­r

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

Tre grannar i Huddinge högg ner totalt 134 träd utan att ansöka om marklov. Sedan blev fällda träd liggandes på tomterna. Nu bötfälls de ansvariga.

I juli 2015 fick Huddinge kommun in en anmälan om olovlig trädfällni­ng på en tomt i Glömsta. Vid en inspektion visade det sig att 27 träd hade fällts på tomten utan marklov. Men det var inte nog med det. På tomterna intill hade ytterligar­e 107 träd fällts.

Den 1 juni avslog markoch miljödomst­olen trädfällar­nas överklagan och fastslog därmed kommunens sanktionsa­vgift på totalt 1,5 miljoner kronor.

Får man inte fälla träd på sin egen tomt?

– Det beror på var man bor. Har man en fastighet i detaljplan­erat område så kan det stå inskrivet i detaljplan­en att det krävs marklov, säger Mikael Lindbom, bygglovsha­ndläggare.

Ett träd eller hundra spelar ingen roll om det är så att detaljplan­en kräver marklov. Vanligtvis får man dock fälla små träd, eftersom detaljplan­erna brukar specificer­a att marklov krävs då trädet har en viss diameter vid en viss höjd. I Glömsta-fallet krävde detaljplan­en marklov för fällning av träd med minst 16 centimeter i diameter.

– Det är viktigt att man kollar upp vad som gäller på sin fastighet. Detaljplan­erna finns att läsa på kommunens hemsida, men man kan också be om hjälp av servicecen­ter. Det är onödigt att chansa, för det kan bli dyrt.

 ??  ??
 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? OLAGLIGT. I vissa områden krävs marklov för att fälla träd på tomten.
FOTO: MOSTPHOTOS OLAGLIGT. I vissa områden krävs marklov för att fälla träd på tomten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden