Mitt i Huddinge

IRONMAN? I SKOG S HETER DET IRONHEN

De har bytt ”man” mot ”hen” och 42 kilometers löpning mot sju. En sundare inställnin­g till träning kanske? I alla fall om man lyssnar på Barbro, flow- och relaxcoach från Kalix.

- Text: Henrik Lindstedt | Foto: Claudio Britos

Med sin tävling vill Maria Niemi Börner och Åsa Eklund ge folk en sundare inställnin­g till träning, ta ner prettofakt­orn på triathlon och – skapa förvirring. ”Det finns säkert de som tycker vi är prettokärr­ingar”.

Vi tänkte ju han, hon, hen. Men många tror att vi är ett gäng hönor.

Det började som ett gäng grannar som sprang ihop. Tre år senare har de en tävling med uppemot 50 tävlanden som marknadsfö­rs av en profession­ell flow- och relaxcoach från Kalix. Vi pratar om Ironhen, Skogås egna triathlon som i år går av stapeln för fjärde gången.

Tanken bakom Ironhen är att skapa ett opretentiö­st och enkelt sätt att testa på triathlon. Förra året fanns det alltifrån tävlande som kom med barnsadel på cykeln till fullblodsp­roffs.

”Man” har bytts ut till ”hen” och 3,86 kilometer simning, 180 kilometer cykling och 42 kilometer löpning har ersatts av det mer hanterliga 500 meter simning, 30 kilometer cykling och 7 kilometer löpning.

Men varför ”hen”?

– Vi ville vara lite roliga. Och så är det lite dubbelt. Vi tänkte ju han, hon, hen. Men många tror att vi är ett gäng hönor, säger Maria Niemi Börner.

Åsa Eklöv avbryter med en snilleblix­t: – Vi måste ju köpa en järnhöna och ha som vandringsp­okal! Så spär vi på förvirring­en lite extra.

Har ni fått stå ut med hat för namnbytet?

– Det finns säkert de som tycker vi är prettokärr­ingar. Men än så länge har inga troll ute i stugorna varit efter oss.

Förra året fick Ironhen ett genombrott. Deltagaran­talet ökade till över 30. Kanske måste de tacka Barbro Marklund, flow- och relaxcoach från Kalix. På Ironhens Facebook-sida skriker hon igång Skogåsborn­a med en megafon i centrum och bjuder främlingar på spontan pole dancing-kurs på en busshållpl­ats.

– Barbro är mitt alterego. Hon har varit med mig i 20 år, säger skådespela­ren Maria Niemi Börner, och glider sedan obemärkt in i rollen som Barbro:

– Jag har ju varit coach till Hillary Clinton och nu är jag snart på väg till Nordkorea. Det finns mycket att jobba med hos Kim Jong-un!

– Det är lite osäkert om Barbro är mytoman eller kanske till och med inne i en psykos, viskar Maria Niemi Börner.

 ??  ?? Strumpbyxa = Träningsre­dskapet ’’Nylon fit maker’’
Strumpbyxa = Träningsre­dskapet ’’Nylon fit maker’’
 ??  ?? TIPS! Kolla in @ironhensko­gas på Facebook för mer Barbro. BENPASS. Åsa Eklöv testar Barbros senaste innovation: The nylon fit maker. Kan användas för att träna både biceps och lårmuskler!
TIPS! Kolla in @ironhensko­gas på Facebook för mer Barbro. BENPASS. Åsa Eklöv testar Barbros senaste innovation: The nylon fit maker. Kan användas för att träna både biceps och lårmuskler!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden