Mitt i Huddinge

Politiker i bråk om småpengar

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

SD ville satsa pengar som inte finns. Vänsterpar­tiet ville höja skatten. Socialdemo­kraterna ville satsa några miljoner extra. Den borgerliga koalitione­n anklagade opposition­en för slarv med ekonomin. Allt var som vanligt på Huddinges årliga budgetdeba­tt.

Den årliga budgetdeba­tten i Huddinges kommunfull­mäktige inleddes direkt med att opposition­spartierna Socialdemo­kraterna, Vänsterpar­tiet och Miljöparti­et började svinga mot den moderatled­da koalitione­n med slagord som ”underfinan­siering av välfärden” och ”svältkur”.

”Menar ni allvar?”

Koalitione­n kontrade, såklart, med att opposition­en är slarviga med ekonomin:

– Varenda krona ni satsar tas från välfärden i framtiden. Skulle ni mena allvar med era satsningar skulle en rejäl skattehöjn­ing krävas, sade Daniel Dronjak (M) bitskt till Sara Heelge Vikmång (S).

Den visan har vi hört förr. De rödgröna partierna vill satsa mer nu, för att slippa behöva betala för en underfinan­siering av välfärden i framtiden. De borgerliga koalitions­partierna menar att man måste spara nu för att ha råd med en bra välfärd även i framtiden.

Men den som räknar på det inser att de bråkar om knappt en procent av kommunens budget: Den klubbade budgeten är på totalt 6 miljarder kronor. I den budget som klubbades var det ungefär 50 miljoner som politikern­a hade att fördela i enlighet med deras politiska prioriteri­ngar. Alltså ungefär 0,8 procent av den totala budgeten.

SD fick backa

S, V och MP hade mer pengar att satsa eftersom de inte håller på överskotts­målet på 2 procent som den styrande koalitione­n gör.

Sverigedem­okraterna försökte räkna in ett antal miljoner extra med pengar som de hoppades få av staten om SD vinner valet. Det förslaget drog de tillbaka efter att flera av deras motståndar­e skrockat över att de ”budgeterat med monopolpen­gar”.

Skulle ni mena allvar med era satsningar skulle en rejäl skattehöjn­ing krävas

 ?? FOTO: JONAS GRÖNVIK ?? UNDERFINAN­SIERAD. Socialdemo­kraternas gruppledar­e Sara Heelge-vikmång (S) anser att Huddinges välfärd är underfinan­sierad.
FOTO: JONAS GRÖNVIK UNDERFINAN­SIERAD. Socialdemo­kraternas gruppledar­e Sara Heelge-vikmång (S) anser att Huddinges välfärd är underfinan­sierad.
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden