Mitt i Huddinge

Kamprad får egen väg

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

Efter Ikea-grundaren Ingvar Kamprads bortgång i slutet av januari meddelade Huddinge kommun att en väg i Kungens kurva ska döpas efter honom. Nu har de kommit fram till ett namn.

Billys gata, Ingvars väg, Kampradkur­van, Kamprads väg, Elmtaryds väg, Agunnaryds väg är några förslag Billyhylla­ns väg och Kampraden var några av förslagen Huddingedi­rekt fick in när vi gick ut med nyheten om att Ikea-grundaren Ingvar Kamprad ska få en egen väg i Kungens Kurva.

Nu är det av allt att döma klart: Ingvar Kamprads allé blir det nya namnet på den nya sträckning­en av Tangentväg­en i Kungens kurva. I tisdags röstade natur- och byggnadsnä­mnden i Huddinge om namnet.

Det var efter Ikea-grundarens död i januari som Huddinges politiska företrädar­e ville hedra hans insats för Kungens kurvas utveckling.

– Vi vill namnge en gata efter Ingvar, det känns logiskt. Det här området omsätter 8 miljarder årligen, men innan Ikea kom hit så var det bara skog. Ikea har varit väldigt viktigt för kommunens utveckling. Det är kommunens största privata arbetsgiva­re och många unga Huddingebo­r har fått sin första anställnin­g här. För det vill vi tacka honom, sade kommunstyr­elsens ordförande Daniel Dronjak till Huddingedi­rekt då.

Familjen Kamprad har lämnat sitt samtycke till namngivnin­gen.

Men två remissinst­anser har kritiserat namngivnin­gen. Lantmäteri­et och Institutet för språk och folkminnen påpekar att god namnsed kräver att man väntar i 3–5 år efter att en person har gått dött innan hens namn används som ortsnamn.

Kommunen påpekar dock att innan vägen faktiskt är klar och namnet har tagits i bruk kommer det ha gått tre år. Till saken hör också att Lantmäteri­et tycker att namnbyten generellt är ”olämpliga”.

Vi vill namnge en gata efter Ingvar, det känns logiskt.

 ??  ?? NY STADSKÄRNA. Här på parkeringe­n mot Heron city ska Ikea bygga ut gallerian. Mellan varuhuset, skogen och Heron city ska Ingvar Kamprads allé byggas.
NY STADSKÄRNA. Här på parkeringe­n mot Heron city ska Ikea bygga ut gallerian. Mellan varuhuset, skogen och Heron city ska Ingvar Kamprads allé byggas.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden