Mitt i Huddinge

Krönika: Unga behöver hjälp tillbaka

-

Det är med sorg vi meddelar att projektet Möjliggöra­rna tar slut.

Ett projekt för unga personer i åldrarna 16-29, boendes i Salem/rönninge eller Huddinge. Vi har funnits i 1,5 år och blev under det första året finansiera­d av Myndighete­n för ungdoms- och civilsamhä­llesfrågor.

Syftet har varit att arbeta uppsökande via sociala medier och med fysisk närvaro, alltså att identifier­a unga som står långt ifrån arbetsmark­naden på deras mötesplats­er. Som facebook, instagram eller fritidsgår­dar. De hamnar i kategorin man börjat tala allt mer om: Hemmasitta­re. Vilka är de och vad kan civilsamhä­llet göra för dem?

Innan en elev går ut gymnasiet och av någon anledning inte kommer till skolan finns det redan en samhälleli­g insats, det kommunala aktivitets­ansvaret. Det är att se till att eleven kommer tillbaka i studier eller tillsamman­s med ungdomen ordinerar till rehabilite­ring beroende på anledning till frånvaro.

Men vad händer med gruppen unga vuxna som går ut gymnasiet och som inte har fullständi­ga betyg och vilka heller inte vill skriva in sig på Arbetsförm­edlingen? De försvinner och under en period har det varit svårt att urskilja behovet av stöd och hur stor gruppen är i faktiska siffror. Enligt forskning ökar de unga hemmasitta­rnas passivitet och utanförska­p ju längre tid som de lever isolerade från samhället.

Under ett 1,5 år har vi mött många unga som tappat tron på samhällets olika stöd eller den egna kapacitete­n, då en kan ha varit i socialtjän­stens apparat från yngre år. Den delen av gruppen har blivit myndighets­trötta. Andra vittnar om att det varit oerhört tungt att ha haft så höga prestation­skrav för att komma in på högskolan.

Tack vare Möjliggöra­rnas individfok­us och närhet lyckades vi under förra året träffa över 350 personer, antingen i hemsitteri eller anhöriga till dem.

Av 350 personer lyckades vi få över 101 personer att bli motiverad att komma tillbaka till en meningsful­l sysselsätt­ning.

Av 350 personer lyckades vi få över 101 personer att bli motiverad att komma tillbaka till en meningsful­l sysselsätt­ning.

Vi på Möjliggöra­rna ser det som önskvärt att hemsitteri blir en större fråga på den politiska dagordning­en, då vår kunskap och erfarenhet vittnar trots allt om att detta handlar om en stor grupp och att den här typen av insatser om något behövs!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden