Mitt i Huddinge

Sd-utspelet: Lägg ner demokratib­eredningen

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

Sverigedem­okraterna i Huddinge vill lägga ner den beredning som har till uppgift att stärka demokratin i Huddinge. ”SD har inte förstått vad demokratib­eredningen gör”, säger Nujin Alacabek (V).

Demokratib­eredningen i Huddinge ska verka för att ”fördjupa den demokratis­ka processen”. Det har man bland annat gjort genom att anordna valdialoge­r i de kommundela­r som har lågt valdeltaga­nde, en instagramt­ävling för skolungdom­ar på tema ”demokrati i sociala medier” och skoldebatt­er.

Men SD tycker att demokratib­eredningen är överflödig. Det meddelade på kommunfull­mäktige i måndags.

– I Sverige har vi redan demokrati, men nu använder man Demokratib­eredningen för att bedriva propaganda för att rösta. Demokrati innebär även rätten att slippa rösta. Det är partiernas uppgift att få folk att rösta. Kommunen betalar redan högt partistöd för att hjälpa dem i det arbetet, säger Arnold Boström (SD), gruppledar­e.

Att sprida informatio­n om valet borde i första hand ligga på partierna, i andra hand på valberedni­ngen, anser han.

Nujin Alacabek (V), vice ordförande i demokratib­eredningen, tror inte att SD har förstått vad beredninge­n gör.

– Det är väl inte helt oväntat att de visar så liten förståelse för det viktiga arbete som görs, de vet inte inte vad vi gör. Vi jobbar för att stärka demokratin i vår kommun, öka våra kunskaper inom olika demokratif­rågor, men även hitta kanaler för att kommunicer­a dessa frågor med medborgare, anställda och föreningsl­ivet.

Ordförande Ingalill Söderberg påpekar att den gör mer än att bara ”prata demokrati”.

– Vi har också uppföljnin­gsansvar när gäller andra nämnder, både när gäller demokrati men också folkhälsa och jämlikhet, säger hon under kommunfull­mäktige.

 ??  ??
 ??  ?? VILL INTE. Arnold Boström (SD), tycker att det är en demokratis­k rättighet att slippa rösta.
VILL INTE. Arnold Boström (SD), tycker att det är en demokratis­k rättighet att slippa rösta.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden