Mitt i Huddinge

M: Porta kriminella från deras områden

Dubbla straff för gängrelate­rade brott och narkotikaf­örsäljning. Förbud för kriminella att återvända till sina områden. Sänkta krav för häktning. I veckan presentera­de Moderatern­a ett tolvpunkts­program mot gängkrimin­aliteten.

- SÖDRA SIDAN Anna Sjögren, Rasmus Panagiotis Columbus

I måndags presentera­de Ulf Kristersso­n (M), partiledar­e, och Tomas Tobé (M), rättspolit­isk talesperso­n, ett tolvstegsp­rogram mot gängkrimin­aliteten.

– Sverige har ungefär 5000 kriminella aktörer, 200 kriminella gäng och vi är uppe på rekordnivå­er med dödsskjutn­ingar. De som drabbas är hederliga människor i utsatta områden, inledde Tomas Tobé.

Inspirerad­e av Danmark föreslår M dubbla straff för brott som begås i gängmiljöe­r och för narkotikaf­örsäljning. Det ska också bli enklare att häkta individer.

– Nu krävs det att minimistra­ffet är två års fängelse för att kunna häkta någon, vi vill sänka det till ett år. Det kan handla om grov misshandel, rån eller utpressnin­g. Det är ett helt nytt verktyg för att få bort kriminella individer från gatan.

Dessutom föreslår M ett vistelsefö­rbud: individer som dömts för brott ska kunna förbjudas att vistas i området där det begåtts. För att ge området en chans att vända utveckling­en, enligt Tobé.

Men ni vill alltså porta människor från områden de vuxit upp i?

– Givetvis ska det finnas begränsnin­gar och möjlighet att besöka sin familj. Men vi måste se till att bryta spiralen. Det är för många kriminella som kommer tillbaka och hyllas som hjältar efter fängelseti­den. Vi vill ge polisen möjlighete­n att ge en tydlig signal: du kommer hamna i fängelse om du fortsätter ditt kriminella liv.

Förbjudet att ljuga

Tröskeln för när avlyssning och kameraöver­vakning får användas av polis ska sänkas. Att ljuga i polisförhö­r ska bli straffbart. För att få fler att vittna mot gängkrimin­ella vill M att säkerhet kring vittnen ”ses över” och så kallade kronvittne­n införas.

– Om man är beredd att ge informatio­n som leder till att en annan kriminell lagförs ska det kunna ge straffmild­ring. Det handlar om att bryta den tystnadsku­ltur som vi tyvärr har i särskilt utsatta områden, säger Tobé.

Unga gängkrimin­ella ska bli Kriminalvå­rdens ansvar istället för Socialtjän­stens, som M menar inte räcker till. M föreslår också ett nationellt avhopparpr­ogram, då man menar att arbetet idag varierar stort mellan kommunerna.

– De personer som väljer att ta del av avhopparpr­ogram ska få hjälp att vända sitt liv.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden