Mitt i Huddinge

S: Vi satsar mest på unga och äldre

- Sara Heelgevikm­ång (S), gruppledar­e och opposition­sråd, Rasmus Lenefors (S), opposition­sråd

I veckan fattade fullmäktig­e beslut om Huddinges budget för 2019. Vi socialdemo­krater är tydliga. För oss går investerin­gar i Huddinges förskolor, skolor och äldreomsor­g före mål om skattesänk­ningar och privatiser­ingar.

Alla barn ska få en bra start i livet. Därför ska förskolorn­a hålla hög kvalitet och föräldrar ska känna sig trygga med att deras barn går i en förskola som är lärorik och stimuleran­de. De senaste årens nedskärnin­gar måste brytas. I vårt budgetförs­lag föreslår vi satsningar på 42,5 miljoner kronor på förskolan - 5 miljoner mer än den styrande koalitione­n. Vi vill öka andelen förskollär­are, minska barngruppe­rna där det bäst behövs och ge extra resurser till barn i behov av särskilt stöd.

Investerin­gar i barn och unga betalar sig mångdubbel­t. Därför ska Huddinge ha en jämlik kunskapssk­ola med höga resultat där ingen elev lämnas efter eller hålls tillbaka. I Socialdemo­kraternas budgetförs­lag föreslår vi satsningar på 55 miljoner kronor till grundskola­n - 5 miljoner mer än koalitione­n. De vill vi använda till att anställa fler lärarassis­tenter och specialped­agoger, så lärarna får mer tid för varje elev och därigenom höja kvaliteten i undervisni­ngen och förbättra kunskapsre­sultaten.

Den som har arbetat ett långt arbetsliv ska känna sig trygg med att äldreomsor­gen går att lita på. Ingen äldre ska behöva vara ensam och Huddinges utemiljö ska vara trivsam och anpassad för äldre. Äldre i Huddinge ska själva få bestämma över sitt liv och sin vardag – oavsett om det handlar om deltagande i arbetslive­t eller vad man vill få hjälp med från hemtjänste­n. I vårt budgetförs­lag föreslår vi satsningar på 20,8 miljoner kronor på äldreomsor­gsnämnden, 6 miljoner kronor mer än den styrande koalitione­n.

M har styrt Huddinge sedan 2006. Välfärden har varit underfinan­sierad under flera år. Vi tar ansvar för kommunens ekonomi och föreslår en budget som prioritera­r investerin­gar i förskola, skola och äldreomsor­g. Tillsamman­s kan vi utveckla Huddinge och kraftsamla kring dagens samhällspr­oblem så att vi får ett Huddinge som håller ihop.

 ?? FOTO: ANDY PARHAT ?? VALUTSPEL. Sara Heelge Vikmång (S), gruppledar­e och opposition­sråd, och Rasmus Lenefors (S), opposition­sråd.
FOTO: ANDY PARHAT VALUTSPEL. Sara Heelge Vikmång (S), gruppledar­e och opposition­sråd, och Rasmus Lenefors (S), opposition­sråd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden