Mitt i Huddinge

Här visas Sveriges Vm-matcher

- Dilshan Fernando

■■ Ingen missade att Sverige vann första matchen i Fotbolls-vm. Men de som inte var på plats i Alby när Sydkorea besegrades gick miste om något speciellt.

– Vi visar att vi i Botkyrka faktiskt hejar på Sverige lika mycket som de i stan, säger Albybon Nelin Ruzhdieva.

Det är måndag, klockan är 14 och Sverige ska precis göra entré i VM. Äntligen är vi med igen, på den största scenen.

Alla har inte möjlighet att ta sig till Ryssland och stötta landslaget och i sommar har Botkyrkabo­r fler alternativ än någonsin att titta på VM. Just idag har många tagit sig till Albytorget där det är Vm-fest och en storbildss­kärm visar matcherna.

Efter lite teknikstru­l, där meddelande­n om att batteriet var lågt på datorn poppat upp på den 17 kvadratmet­er stora skärmen, ordnar sig allt i tid till avspark. William Shahoud, initiativt­agare för Vmvisninge­n, fick lite hjälp av kompisarna på företaget “Miljonbema­nning” som har sitt kontor på torget.

– De sprang och hämtade en extra datorladda­re vi kunde låna. Det är en fördel med orten, alla känner alla och ställer upp när det behövs, säger William Shahoud.

En annan sida av centrum

Gulcan Kayhan från Norsborg är på plats tillsamman­s med vännerna Nelin Ruzhdieva från Alby och Moné Ukonu från Tumba. De som- marjobbar på mötesplats­en Albys hjärta och är glada över arrangeman­get.

– Det finns ju en fördom om hur ett centrum ser ut. Det här visar en annan sida, vi visar upp en större blandning av människor som bor i området, säger Gulcan Kayhan. Kompisarna instämmer. – Vi visar att vi i Botkyrka faktiskt hejar på Sverige lika mycket som de i stan, säger Nelin Ruzhdieva.

– Det är klart man känner en stolthet över att landet man bor i är med i något så stort som VM, säger Moné Ukonu.

Nervositet­en sekunderna efter avspark i ett VM, den skräckblan-

Vi visar att vi i Botkyrka faktiskt hejar på Sverige lika mycket som de i stan.

dade förtjusnin­gen, hade man nästan glömt sen sist.

Några som inte har glömt är tolvåriga Sebastian, Fabian och Reyad från Alby. Det har inte funnits något att glömma eftersom de aldrig upplevt det här - de var inte födda senast Sverige var med 2006.

Grabbarna har laddat upp genom att titta på dokumentär­er om landslaget­s bronsmedal­j i turneringe­n 1994.

– Jag såg en dokumentär om bronset Sverige vann i USA. Men det är ju gammalt, det är coolare att få se Sverige spela live, säger Sebastian Guzman.

– Sedan vi var små har vi bara sett Sverige förlora och misslyckas

Jag såg en dokumentär om bronset Sverige vann i USA. Men det är ju gammalt, det är coolare att få se Sverige spela live.

med att ta sig så här långt. Så vi blev helt chockade när vi slog Italien och tog oss till VM, säger Reyad Kotb och Fabian Midera om höstens bragd mot Italienarn­a.

Svenskt måljubel

0–0 i halvlek. Sverige har haft ett par lägen att ta ledningen i matchen och Ali Mushtaq är en av de som hejat mest i publiken. Vid ett tillfälle vänder han sig från skärmen och uppmanar de tillresta att heja lika hårt som han gör.

Vm-äventyret kan ta slut redan om 45 minuter, men Ali verkar lugn.

– Sverige vinner, säger han bestämt.

20 minuter in i andra halvlek får Ali rätt. Andreas Granqvist sätter 1–0 för Sverige.

Torget exploderar och jag ser flera av dem jag pratat med under matchen fira med varandra. Det kramas och high-fiveas. I kaoset ser jag Ali kasta sin blågula keps i luften.

Jag hinner slänga en blick mot Sebastian, Fabian och Reyad. Ett svenskt mål i VM, det här är en helt ny upplevelse för dem. De behöver inte drömma sig bort till 94-VM i USA längre.

Just nu vill de nog inte vara någon annanstans, och då har Vmresan bara börjat här i Alby.

 ??  ??
 ??  ?? SVENSKA FANS. ”Heja Sverige!” utbrister Ali Mushtaq precis innan halvtidsvi­lan i Vm-premiären mot Sydkorea.
SVENSKA FANS. ”Heja Sverige!” utbrister Ali Mushtaq precis innan halvtidsvi­lan i Vm-premiären mot Sydkorea.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ??
FOTO: CLAUDIO BRITOS
 ??  ?? EUFORI. Torget exploderar när Sverige gör 1–0 mot Sydkorea.
EUFORI. Torget exploderar när Sverige gör 1–0 mot Sydkorea.
 ??  ?? HEJAR. Jacob får en målning av Alby fritidsgår­d, han fick rätt när han trodde att Sverige skulle vinna.
HEJAR. Jacob får en målning av Alby fritidsgår­d, han fick rätt när han trodde att Sverige skulle vinna.
 ??  ?? VM-DEBUT. För tolvåriga Reyad Kotb, Fabian Midera och Sebastian Guzman är det första gången de får uppleva ett Fotbolls-vm där Sverige spelar.
VM-DEBUT. För tolvåriga Reyad Kotb, Fabian Midera och Sebastian Guzman är det första gången de får uppleva ett Fotbolls-vm där Sverige spelar.
 ??  ?? GEMENSKAP. ”Det är en fin gemenskap här, invandrare och svenskar som samlas för att heja på Sverige” säger Gulcan Kayhan (t.v) som var på plats tillsamman­s med vännerna Moné Ukonu och Nelin Ruzhdieva.
GEMENSKAP. ”Det är en fin gemenskap här, invandrare och svenskar som samlas för att heja på Sverige” säger Gulcan Kayhan (t.v) som var på plats tillsamman­s med vännerna Moné Ukonu och Nelin Ruzhdieva.
 ??  ?? TAGGAD. ”Efter det här får vi ta och slå Mexico och Tyskland också!”, säger Niklas Glad som var på plats tillsamman­s med barnen Einar och Astrid Glad.
TAGGAD. ”Efter det här får vi ta och slå Mexico och Tyskland också!”, säger Niklas Glad som var på plats tillsamman­s med barnen Einar och Astrid Glad.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden