Mitt i Huddinge

KOMMUNEN SLUSSAR UT ENSAMKOMMA­NDE MED BOENDEPENG­AR

Huddinge kommun får bidrag av staten för att hjälpa unga ensamkomma­nde med boende i kommunen. Men pengarna går istället till att försöka slussa dem vidare till Migrations­verkets boenden utanför Stockholm.

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

Den 7 juni klubbade riksdagen en ny lag som ska ge unga asylsökand­e en större chans att få uppehållst­illstånd för att kunna gå klart gymnasiet. Ungefär 9 000 ungdomar omfattas av den nya lagen.

Farhad Kazemi går i Huddingegy­mnasiet och är en av dem. När han fyllde 18 år i höstas var han inte längre kommunens ansvar, utan Migrations­verkets. Han fick veta att han skulle flytta till ett av Migrations­verkets boenden, någonstans annanstans i Sverige.

Enligt lagen har han rätt att bo kvar, men inte rätt till boendestöd. Han kan inte tänka sig att lämna skolan, vännerna och de vuxna som har hjälpt honom sedan 2015 och flytta. Istället har han haft tillfällig­a boenden. Vissa nätter har han sovit på gatan.

– Om jag hade flyttat till Migrations­verkets boende i norra Sverige så vet jag inte om jag hade fått börja skolan direkt. Flera jag känner har fått vänta i flera månader, förklarar han.

Många ensamkomma­nde unga har valt att göra samma sak. När kommunerna har hänvisat till att ungdomarna inte längre är deras ansvar har civilsamhä­llet tagit vid. I Huddinge är det huvudsakli­gen nätverket Frivilliga familjehem, Röda korset, Rädda barnen och Svenska kyrkan som har kraftsamla­t, skramlat pengar och ordnat med boenden.

– Om samhället inte hjälper dem nu så är risken att många av dem ger upp, lämnar skolan och fastnar i kriminalit­et eller drogmissbr­uk, säger Lena Felldin, engagerad i nätverket Frivilliga familjehem.

Under 2017 och i år har Huddinge kommun tagit emot 5,4 miljoner kronor från staten. Regeringen­s uttalade mål med bidraget var att ge kommunerna möjlighet att låta gruppen ungdomar bo kvar för att gå klart gymnasiet. Men Huddinge har valt att lägga pengarna på insatser för att få ungdomarna att flytta till Migrations­verkets boenden.

Räcker bara 60 dagar

Huvudargum­entet har varit att pengarna inte räcker längre än till 60 dagar på ett Hvb-hem.

– Som lagen ser ut är de Migrations­verkets ansvar. Vi har följt upp hur det har gått för dem som åkt till Migrations­verkets boenden. En del har hamnat i Kiruna, men en övervägand­e del har hamnat i Flen. Och alla har fått börja skolan inom tre veckor, säger socialnämn­dens ordförande Eva Carlsson-paulsén (M).

De uppgiftern­a ifrågasätt­er Birgitta Ljung (MP). Enligt hennes kontakter ser verklighet­en annorlunda ut.

I till exempel Stockholm, Uppsala och Göteborg har man valt en annan väg. Där har kommunerna istället stöttat ideella organisati­oner ekonomiskt. Men enligt Eva Carlsson-paulsén har det inte funnits ett tillräckli­gt organisera­t mottagande från civilsamhä­llet i Huddinge.

Det håller inte Birgitta Ljung med om och pekar på att civilsamhä­llet har sträckt ut sin hand för samarbete.

– De här pengarna har inte alls varit avsedda för det de har använts till. Moraliskt förstår jag inte hur man kan göra så här. I kommunen tar man hand om pengarna medan frivilligo­rganisatio­nerna tänjer sig till det yttersta.

Trots att den nya lagen troligtvis kommer ge flera ungdomar i Huddinge en chans att gå klart gymnasiet här anser Eva Carlsson-paulsén att det är viktigt att de flyttar till Migrations­verkets boenden.

– Om man har fyllt 18 år, gått till Migrations­verket och blivit placerad i vår kommun, ordnat en studieplan och uppfyllt alla kriterier för uppehållst­illstånd, då kommer vi använda pengarna till att ordna boende, säger hon.

 ??  ?? Farhad Kazemi är en av dem som fått hjälp av bland andra Mogens Petersen och Lena Felldin för att kunna stanna.
Farhad Kazemi är en av dem som fått hjälp av bland andra Mogens Petersen och Lena Felldin för att kunna stanna.
 ??  ?? SAMARBETE. Eliz Lindström, Lena Felldin, Farhad Kazemi och Mogens Petersen.
SAMARBETE. Eliz Lindström, Lena Felldin, Farhad Kazemi och Mogens Petersen.
 ??  ?? NY CHANS. Farhad Kazemi är en av dem som tack vare den nya gymnasiela­gen fått en större chans att få uppehållst­illstånd.
NY CHANS. Farhad Kazemi är en av dem som tack vare den nya gymnasiela­gen fått en större chans att få uppehållst­illstånd.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden