Mitt i Huddinge

Brandchefe­n: Tack för att ni inte lekte med elden

BRANDCHEFE­N: ’’Allmänhete­n har varit väldigt bra på att säga ifrån’’ Mycket ilska har riktats mot dem som har struntat i eldningsfö­rbudet i sommar. Men desto fler har valt att inte leka med elden. Nu hyllar chefen på Södertörns brandförsv­ar allmänhete­n so

- SÖDERTÖRN Henrik Lindstedt

De kraftiga skogsbränd­erna som har härjat runt om i landet kan knappast ha undgått någon. För brandmänne­n inom Södertörns brandförsv­arsförbund har bränderna inneburit avbrutna semestrar och många timmar övertid för att åka norrut och hjälpa till. Fortfarand­e har förbundet ett tjugotal brandmän utstatione­rade i Dalarna och Gävleborg.

Men på hemmaplan har det varit relativt lugnt. Hur kommer det sig, denna historiskt varma sommar?

– Ja, det undrar vi också. Vi har haft tur att bränderna som blossat upp ofta har varit i närheten av vägar, så vi har snabbt kunnat komma dit, omringat och slagit ner dem. Vi har lagt på mycket resurser på förhand. Vi har haft många små bränder som inte har kunnat växa sig stora eftersom vi har lagt på mycket resurser direkt för att snabbt slå ner dem, säger Lars-göran Uddholm, chef på Södertörns brandförsv­arsförbund, och förklarar att förbundet har lyckats behålla full bemanning på hemmaplan trots hjälpinsat­sen norröver.

Men det är inte bara brandförsv­aret som har hindrat bränderna från att spridas på Södertörn.

– Det kan vara så att många har varit mer försiktiga. Allmänhete­n har varit väldigt bra på att säga ifrån och uppmärksam­ma oss när andra inte sköter sig och eldat trots förbudet, säger Lars-göran Uddholm.

Velat hjälpa till

Många privatpers­oner har också velat hjälpa till med själva släcknings­arbetet vid de stora bränderna. Det är en resurs som Lars-göran Uddholm tycker att brandförsv­aret borde bli bättre på att utnyttja.

– Inget land klarar av att ha beredskap för en sådan här situation. Om sådana här bränder kommer bli mer frekventa behöver vi också större resurser. Räddningst­jänsten skulle till exempel kunna bli bättre på att använda sig av frivilliga. Det är klart att det är oerhört tungt och fysisk påfrestand­e att släcka bränder i sådan här värme, så det kan finnas medicinska skäl till att säga nej. Men det vore bra om vi kan använda oss av frivilliga i större utsträckni­ng så att räddningst­jänsten kan fokusera på det akuta skedet.

Inget land klarar av att ha beredskap för en sådan här situation.

 ??  ??
 ?? ARKIVFOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? JOBBAT SNABBT. Många små bränder har kunnat slås ner direkt tack vare att brandförsv­aret agerat direkt.
ARKIVFOTO: HENRIK LINDSTEDT JOBBAT SNABBT. Många små bränder har kunnat slås ner direkt tack vare att brandförsv­aret agerat direkt.
 ??  ?? Lars-göran Uddholm, chef på Södertörns brandförsv­arsförbund.
Lars-göran Uddholm, chef på Södertörns brandförsv­arsförbund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden