Mitt i Huddinge

HUDDINGES UNGA F R VUXNA TILL VALB SET

Kommunens sommarjobb­are Lucy Xia, Atefeh Taheri och Joselin Cevallos städar – och informerar om valet.

- SKOGÅS Henrik Lindstedt

Lucy Xia, Joselin Cevallos och Atefeh Taheri pustar ut på en bänk utanför Unga för ortens lokal på Fäbodvägen i Skogås. Det är tredje dagen på deras tre veckors-praktik och just som det blivit 30 grader i skuggan har grovarbete­t börjat. De ska städa utomhus och rensa ogräs.

– Klart det skulle vara roligare att jobba med att sköta barn än att plocka skräp i den här värmen, säger Atefeh Taheri med en djup suck.

Unga för orten var inte hennes första val. Hos kommunen kan man söka en mängd olika praktikpla­tser. Du kan jobba inom de traditione­lla kommunala verksamhet­erna, till exempel på äldreboend­en och förskolor, men du kan också praktisera som musikant eller entreprenö­r.

Speciellt arbete

Men de tre nyblivna kollegorna tycker ändå att just det här arbetet är speciellt.

– Vi gör ju orten finare. Det är fint att kunna ge något, säger Lucy Xia.

Det här är första året som Unga för orten drivs av kommunen i samarbete med fastighets­bolagen Balder, Carnegie, Huge bostäder och Huddinge samhällsfa­stigheter. Tidigare har projektet drivits av det privata initiative­t Tillsamman­s för orten.

Hur har det gått?

– Det har gått jättebra. Men det är klart det också har funnits brister, säger Mariwan Omar, chef för den nystartade föreningen Samverkan i Huddinge.

Informera om valet

Eftersom det är valår i år har sommarjobb­arna utöver städning och underhåll också fått informera om höstens val. De har delat ut informatio­nsblad från valmyndigh­eten och pratat med folk om varför det är viktigt att rösta.

– Vi hoppas att ungdomarna också skapar dialog och debatt hemma och på så sätt får de vuxna att rösta. Det har varit en strategisk tanke, att informatio­nen flyttar hem utan att vi kommunen behöver knacka på dörren.

Den största bristen, menar han, är att de inte har kunnat ta tillvara ungdomarna­s egna idéer.

– Det här var första året för Unga för orten och det har gått lite hastigt. Ungdomarna sitter inne på massor av idéer om hur man skapar trygghet på deras ort. I framtiden borde vi vara ute och prata med dem redan i mars– april för att fånga upp deras idéer.

Zin Mayi är en av de som koordinera­r Skogåsungd­omarnas arbete. Tidigare har hon haft samma roll i Vårby där hon bor. Där har hon sett hur arbetet med att ta hand om sin ort omvandlas till en känsla av ansvar på heltid.

– Om man ser någon som skräpar ner så säger man ifrån. Det är ju jag själv eller någon annan som kommer behöva plocka upp det där. Unga för orten förändrar ungdomarna­s synsätt, förklarar hon och fortsätter:

– Det här borde egentligen vara permanent. Ungdomarna skulle ju kunna få jobb året om.

Ungdomarna sitter inne på massor av idéer om hur man skapar trygghet på deras ort.

 ??  ??
 ??  ?? ANSVAR. Genom att jobba med att hålla rent är tanken att en känsla av ansvar för sin ort ska väckas.
ANSVAR. Genom att jobba med att hålla rent är tanken att en känsla av ansvar för sin ort ska väckas.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden