Mitt i Huddinge

Efter byggfiasko: Byggherren tvingas städa

Mitt bland villorna i Stortorp i Trångsund skulle ett fyravåning­shus med 10 lägenheter byggas. Men bygget stoppades och kvar blev en soptipp med miljöfarli­gt rivningsav­fall. Nu kräver kommunen att byggherren städar tomten.

- STORTORP Henrik Lindstedt

Huddingedi­rekt har tidigare berättat hur kommunen i början av 2017 gav ett bolag lov att riva en villa på Hjärterväg­en och bygga tio lägenheter i ett 12 meter högt hus i fyra våningar. Mitt bland villorna i Trångsund.

Sedan dess har grannarna fått stå ut med mycket. Rivningen av villan påbörjades under sommaren 2017 men stoppades snart av kommunen. Kvar blev en soptipp med miljöfarli­gt rivningsav­fall.

Ett år senare har ingenting hänt. Men nu kräver kommunen att tomten städas, och om inte byggherren lyder kommer det att kosta.

– Vi har väntat på att företaget ska uppfylla de krav som vi ställer. Nu har det gått så lång tid att vi förelagt fastighets­ägaren och byggherren att städa tomten från kvarvarand­e rivningsav­fall. Om de inte gör det kommer de få ett vite, säger Jan Cassersted­t, jurist på miljötills­ynsavdelni­ngen på naturoch byggnadsfö­rvaltninge­n.

Städningen ska inte starta förrän i oktober för att den ska störa grannarna så lite som möjligt

Om byggherren vill fortsätta bygget kräver kommunen att företaget utser en kontrollan­svarig och att de skickar in en ny kontrollpl­an. Det har kommunen krävt sedan bygget stoppades förra sommaren, men ingenting har hänt.

Sedan i februari finns det heller inte ett giltigt bygglov för rivning- och byggnation på tomten. Då föll nämligen förvaltnin­gsrättens dom som slog fast att kommunen aldrig borde ha gett företaget bygglov.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden