Mitt i Huddinge

C: Förbjud biltvätt på gatan

- Christian Ottosson (C), kommunalrå­d med ansvar för miljöfrågo­r

Det är allvar nu. Vattenbris­t, algblomnin­g och torka visar nu varför vi måste ta bättre hand om vårt vatten. Tillgången till mycket och rent vatten är grundlägga­nde och som miljöfråga är den en av de allra viktigaste i Huddingepo­litiken. Det är dags att alla partier bekänner färg i det som är en av de allra viktigaste miljöfrågo­rna i Huddingepo­litiken.

Centerpart­iet föreslår nu en rad nya förslag för att bättre ta hand om dagvatten och säkra vattentill­gången i framtiden. Låt mig ta upp tre av dessa.

För det första föreslår vi nu nya lokala regler mot att tvätta bilen hemma på hårdgjord yta utan vattenreni­ng. Det innebär i praktiken ett förbud mot att tvätta bilen på garageuppf­arten, eftersom vi inte kan fortsätta smutsa ner våra sjöar och Östersjön. Vi baserar detta förslag på bilbransch­ens egna beräkninga­r av hur mycket biltvättar­na smutsar ner i form av tungmetall­er och olja.

Översatt till Huddinge kan vi anta att enbart de privata biltvättar­na på hårdgjord yta, t.ex. på gatorna, årligen leder till volymer som motsvarar omkring 40 tunnor olja och 4 tunnor tungmetall­er. Detta räknat på restavfall­skärlen som SRV använder och som rymmer 190 liter. Det är helt oacceptabe­lt!

Den här sommaren har visat betydelsen av mycket och rent vatten. Då kan vi inte tilllåta att olja och tungmetall­er rinner ut i våra sjöar, varken från biltvättar eller från någon annan verksamhet.

För det andra vill vi anlägga fler vattenreni­ngsanläggn­ingar, våtmarker och dammar för att minska övergödnin­gen i sjöarna och i Östersjön. Att återskapa våtmarker ökar också rekreation­svärdena och skapar attraktiva boendemilj­öer. Vi behöver också bygga ut dagvattenh­anteringen i stadsmiljö med dammar, öppna vattenstrå­k och mindre hårdgjorda ytor.

För det tredje vill Centerpart­iet införa rutiner med krav på exploatöre­r så att inga byggnader byggs utan att ta hänsyn till vattennivå­er och dagvattenh­antering. Det ska också vara självklart att så långt som möjligt sanera förorenade marker innan bostäder byggs.

En röst på Centerpart­iet är en röst på ett offensivt miljöarbet­e i Huddinge.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? FÖRBJUD. C i Huddinge vill ha ett lokalt förbud mot att tvätta bilen på garageuppf­arten.
FOTO: MOSTPHOTOS FÖRBJUD. C i Huddinge vill ha ett lokalt förbud mot att tvätta bilen på garageuppf­arten.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden