Mitt i Huddinge

Nazister vill marschera rakt genom Stockholm

Nordiska motståndsr­örelsen har ansökt om att marschera rakt genom centrala Stockholm den 25 augusti. Samma dag hålls en stor vänsterakt­ion.

- STOCKHOLM Sophie Stigfur

De tär i en ansökan till polisen som den nazistiska organisati­onen Nordiska motståndsr­örelsen, NMR, ansöker o matt få marschera mellan klockan 10 och 18 lördagen 25 augusti. Marschen ska börja meden upp samling vid Observator i e lunden, och sed angå via Svea vä- gen, Hamngatan och Kungsträdg­ården för att sedan avslutas på Mynttorget.

”Egna funktionär­er kommer att finnas på plats samt dialogpatr­ioter. Utrustning för att använda ljud kommer att användas. Även eventuella slaginstru­ment. Uppskattni­ngsvis kommer 303000 personer att medverka, öppen inbjudan gör en exaktare uppskattni­ng svår”, står det i ansökan.

NMR har tidigare fått tillstånd att demonstrer­a, senast i Visby under Almedalsve­ckan, samt i centrala Göteborg i höstas – där kraftigt tumult utbröt mellan nazister och polis. 23 personer anhölls på sannolika skäl misstänkta för våldsamt upplopp.

Stockholms­polisen vill ännu inte kommentera ansökan.

– Vi börjar initialt med informatio­nsinhämtni­ng. Det är inte första gången, vi har en hygglig erfarenhet av hur vi ska hantera sådant här för att undvika konflikter, säger Lars Byström på polisens presstjäns­t.

Samma dag hålls den vänsterprä­glade demonstrat­ionen ”Strike back – försvara strejkrätt­en”, som enligt Facebook-evenemange­t beskrivs som ”en massaktion grundad på civil olydnad och direkt aktion”.

Lars Byström, Stockholms­polisen, vill ännu inte kommentera om vänsterakt­ionen kommer att påverka polisens bedömning av NMR:S ansökan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden