Mitt i Huddinge

Här byggs det flest hyresrätte­r

Närmare 9 000 bostäder har planerad byggstart i Stockholms län i år. Men det råder stora skillnader mellan kommunerna hur mycket som blir hyresrätte­r respektive bostadsrät­ter, visar en ny rapport. I vissa kommuner byggs inte en enda hyresrätt.

- Clarence Frenker clarence.frenker@direktpres­s.se

Totalt i år planeras 8 896 bostäder att byggstarta­s i Stockholms län. Av dessa står Stockholms stad för nästan hälften – cirka 4 200, enligt prognosen.

Men hur stor del som blir hyresrätte­r respektive bostadsrät­ter varierar stort mellan kommunerna, visar en ny rapport som har tagits fram av Socialdemo­kraterna i Stockholm.

I Stockholms stad beräknas 60 procent av nyprodukti­onen i år att bli hyresrätte­r. I Upplands Väsby är siffran ännu högre, 67 procent. Däremot är motsvarand­e siffra i Danderyd två procent och på Ekerö, i Vallentuna och Vaxholm är den noll.

Där består den planerade nyprodukti­onen enbart av bostadsrät­ter, småhus och radhus med äganderätt.

Resultat som oroar

Stockholms stadsbyggn­adsborgarr­åd Jan Valeskog (S) är oroad över resultatet och kritiserar nu flera av Stockholms närkommune­r för att inte ta ansvar för länets bostadssit­uation när de inte bygger hyresrätte­r.

– Det här är faktiskt en av de största frågorna vi har om man nu ska se bostadsfrå­gan i ett regionalt perspektiv. Länet är en enda bostadsmar­knad, och den fungerar inte och har aldrig gjort det efter att så många kommuner under lång tid inte har tagit ansvar, säger Jan Valeskog.

Det senaste året har varit ett stålbad för Stockholms bostadsmar­knad. Särskilt nyprodukti­onen för bostadsrät­ter har tagit en hård smäll till följd av tuffare låneregler och en allmänt avvaktande marknad.

Jan Valeskog vill se att fler kommuner öppnar upp för att bygga alternativ­a boendeform­er.

– Det har varit en återkomman­de fråga under många år. Men nu är läget på flera sätt lite mer dramatiskt med utgångspun­kt från marknadssi­tuationen och möjlighete­n att kunna låna till bostadsrät­t. Det finns ett intresse bland aktörerna att bygga hyresrätte­r men de blir nekade att komma in i kommunerna, säger han.

Frågan har varit högaktuell un- der Sverigeför­handlingen där bland annat den nya tunnelbane­dragningen har tagits fram.

Svag vilja hos M-styre

Ett villkor då för att exempelvis Nacka ska få tunnelbana har varit att kommunen bygger mer bostäder. Men enligt Jan Valeskog har viljan till just hyresrätte­r varit svag bland främst de M-ledda kommunerna, vilket siffrorna också visar.

– Vi jobbar med vårt och vi kan inte tvinga andra kommuner att bygga hyresrätte­r. Och med tanke på den underligga­nde efterfråga­n kommer bostadsrät­ten också att vara viktig i sammanhang­et. Men det är framför allt de resurssvag­a hushållen det är problem med och att ungdomar inte har någonstans att bo. Därför har vi prioritera­t att ta fram fler lägenheter till dem som inte får de här lånen, säger Jan Valeskog (S). VAXHOLM 0

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden