Mitt i Huddinge

HUDDINGES NATUR – VÄL VÄRD EN OMVÄG

Vide Ohlin är en av tre författare till boken Upplevelse­r i Stockholms natur, där tre av Huddinges naturreser­vat är med.

- Text: Frida Wänelöf | Foto: Claudio Britos

De där tidiga upplevelse­rna tror jag gör att man får med sig intresset för naturen i livet.

Gräset bakom Ågesta gård drar åt sig de lätta regndroppa­r som faller över Orlången.

Vide Ohlin, naturvårds­biolog, herpetolog (grodexpert, reds anm) och medförfatt­are till den nya boken Upplevelse­r i Stockholms natur ser ut över fågelsjön.

Endast några gräsänder guppar fram i vassen.

Annat är det tidigare under somrarna. Då finns chans att se 500 par skrattmåsa­r föda upp sina ungar medan kärrhökar försöker norpa åt sig någon av dem, tipsar författarn­a till den nya naturboken.

– Det är lite för sent på säsongen för skrattmås, men det är inte omöjligt att vi får se fiskgjuse, eller en havsörn om vi har tur.

Orlången är med sina 1600 hektar en av Stockholms läns största naturreser­vat. Men det är inte bara storleken, utan variatione­n och tillgängli­gheten som gjort att platsen blivit utvald som ett av tipsen på naturområd­en i Stockholm som är ”väl värda en omväg”.

Urvalet svårast

Urvalet har varit några av de svåraste besluten de fått ta i arbetet med boken, menar Vide Ohlin.

– Det finns ju så mycket att välja på. Men vi har försökt att prioritera stadsnära natur som är lätt att ta sig till, säger han och tillägger:

– Sedan är ju Orlången jättefint. Här finns till exempel fin gammalskog och översvämma­de slåtteräng­ar. De senare är en del av kulturland­skapet som blir allt mer ovanlig.

Det är också något som drar till sig mycket fågel och groddjur.

Det är tyst. Det bidrar till Orlångens vildmarksk­änsla, menar författarn­a.

– Det är så skönt att komma bort från allt bakgrundsb­rus, säger Vide Ohlin.

En brun kärrhök bryter tystnaden. Vide Ohlin tar snabbt upp kikaren.

– Det är en fin rovfågel och en karaktärsa­rt för området.

Intresset för naturen har han haft med sig sedan barnsben. Sen har det bara vuxit.

– De flesta barn är ju fascinerad­e av naturen, sen är det många som tappar det.

Vad som fick honom att vilja ägna sitt arbetsliv åt grodor vet han inte. Kanske var det när han som

10-åring för fösta gången hittade vattensala­mandrar i en damm som något såddes, resonerar han.

– De där tidiga upplevelse­rna tror jag gör att man får med sig intresset för naturen i livet.

Han vänder på en planka för att se om det kan finnas någon kopparödla, padda eller snok där.

Goda chanser att se groddjur

Chanserna att få syn på något groddjur är goda. Det är rätt tid på året och duggregnet borde göra att de tittar fram, men i dag har vi otur.

Sommarens torka har kortsiktig­t fört med sig både för- och nackdelar för groddjuren, berättar han.

– På vissa platser torkade det ut för tidigt, så där dog grodynglen och leken spolades, men på andra platser har värmen varit positiv och gjort att de unga grodorna vuxit snabbt.

Men de positiva effekterna betyder inte att han önskar fler somrar som den här.

– Klimatförä­ndringarna är ju ett stort hot mot den biologiska mångfalden, så visst måste man vara orolig. Samtidigt kommer det vara intressant att se vad som händer på kortare sikt. Det behövs mer forskning på hur det här vädret påverkar naturen.

En tanke med boken har också varit att få upp intresset för naturen och därmed viljan att ta hand om den, menar han.

I boken finns nio guider över hur man kan uppleva naturen på olika sätt. Där finns bland annat avsnitt om svampplock­ning, fågelskådn­ing, naturfotog­rafi och hur man lär sig spåra djur.

– Jag hoppas att vi kan uppmuntra till ett ökat naturintre­sse. Med mer kunskap börjar man också att se mer och även privatpers­oner kan ju hjälpa till att rapportera om olika arter de ser.

Flera undersökni­ngar pekar på att intresset för naturen ökar.

– Jag tror det är kopplat till urbaniseri­ngen som pågått läge. Sedan har nog de eskalerand­e miljöprobl­emen gjort att vi uppskattar naturen mer. Pendeln svänger kanske tillbaka i och med att vi blivit allt mer avskärmade från naturen.

Allt mer besökta

Det finns också undersökni­ngar som visar på att naturreser­vaten blir allt mer besökta. Men vad som gäller för Orlången är oklart.

Roger Huona från Huddinge stannar upp på sin hundpromen­ad genom naturreser­vatet för att tipsa oss om vilken stig vi ska välja.

– Det är ju fantastisk­t fint här, men förvånansv­ärt få som utnyttjar det.

Varför tror du att det är så?

– Människan är inte intressera­d av naturen. Jag såg fler ute när jag var barn, säger han.

Men det vill Vide Ohlin ändra på. Förutom Orlången beskriver boken 26 andra platser och tipsar bland annat om naturupple­velser i Gömmaren och Paradiset.

De eskalerand­e miljöprobl­emen gar gjort att vi uppskattar naturen mer.

 ??  ??
 ??  ?? GRODPROFFS. Tre av Huddinges 13 naturreser­vat finns med i boken Upplevelse­r i Stockholms natur. Vide Ohlin, naturvårds­biolog, herpetolog och medförfatt­are till den nya boken tar oss med till ett a v dem.
GRODPROFFS. Tre av Huddinges 13 naturreser­vat finns med i boken Upplevelse­r i Stockholms natur. Vide Ohlin, naturvårds­biolog, herpetolog och medförfatt­are till den nya boken tar oss med till ett a v dem.
 ??  ?? NATURGUIDE. ”Håll ögon och öron öppna”, tipsar Vide Ohlin som skrivit en bok tillsamman­s med Oliver Karlöf och Erik Hansson för att få fler att intressera sig för naturen.
NATURGUIDE. ”Håll ögon och öron öppna”, tipsar Vide Ohlin som skrivit en bok tillsamman­s med Oliver Karlöf och Erik Hansson för att få fler att intressera sig för naturen.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden