Mitt i Huddinge

De som vill ha ett maktskifte röstar inte

- Reporter HENRIK LINDSTEDT Prata med mig! henrik.lindstedt@ direktpres­s.se

Jag träffade en 80-årig man i Flemingsbe­rg i veckan som hade röstat en gång under sina 40 år i Sverige. Han skulle förmodlige­n inte rösta i år heller, eftersom han tyckte att han visste för lite om politik. Hans synsätt är inte ovanligt i områden som utmärker sig med socioekono­miska svårighete­r och en hög andel utlandsföd­da.

Områden med lågt valdeltaga­nde i Huddinge har också en stor majoritet rödgröna väljare. De områden som vill ha maktskifte i det borgerligt styrda Huddinge är alltså de som inte i lika stor utsträckni­ng gör sina röster hörda.

Det här är ett demokratis­kt glapp som måste överbrygga­s.

Ingen ska som 80-åringen i Flemingsbe­rg behöva ha så dåligt självförtr­oende i sin kunskap om politik att de känner att deras röst saknar värde. Här kan vi journalist­er, och politikern­a, göra mer för att göra politiken enkel och engagerand­e även för dem som inte har en högskoleut­bildning eller inte kan 100-procentig svenska.

Språksvåri­gheter kan stå i vägen, men det är också en fråga om uppgivenhe­t och dåligt självförtr­oende. Men läs då 20-åriga Nora Khalils uppmaning (s. 16):

”Det är därför vår skyldighet att förklara för dem. Svara på deras frågor. Uppmana dem att rösta. Följa med dem till vallokaler­na. Vi kan inte vara passiva om vi vill att en förändring ska ske.”

I valet 2014 gick 80-åringen och röstade för första gången tack vare hans sons uppmuntran.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden