Mitt i Huddinge

Trångsunds­bor går samman efter stöket

Sommaren har varit orolig i Trångsund. Många boende har reagerat på öppen knarkhande­l i och kring centrum. Nu har polisen ökat sin närvaro i området och en lokal nattvandri­nggrupp är igång.

- TRÅNGSUND Henrik Lindstedt

Stämningen har skiftat i den lokala Facebookgr­uppen ”Vi i Stortorp”. Där det en gång mest talades om gratis äpplen, gräsklippn­ing och upphittade hundar har det på sistone handlat om knarkhande­l, inbrott och nu senast ett mordförsök, då en 16-årig kille knivskars på en fest i Stortorps bygdegård. Efter snart två veckor är han fortfarand­e i ett kritiskt tillstånd.

– Trångsund har blivit något fruktansvä­rt. Ungarna vill inte gå upp till centrum ifall klockan är efter 19. Vi tänker inte bo kvar här. Aldrig. Det gör vi inte, säger en kvinna i Stortorp som vill vara anonym.

Många delar hennes oro. I kommunens senaste trygghetsu­ndersöknin­g svarade 73 procent ja på frågan om de någon gång känt sig otrygga i Trångsund det senaste året.

Ingen dramatisk ökning

Enligt polisen har dock kriminalit­eten i området inte ökat generellt.

– Brottsligh­eten har inte ökat dramatiskt på senaste tiden eller under senaste åren. Men vi tvivlar inte på den bild folk har av att det har blivit mer otryggt i centrum med mer narkotikah­andel, säger Kalle Forsberg, kommunpoli­s i Huddinge.

Trots allt fler tips från allmänhete­n om öppen narkotikah­andel i centrum har polisen inte kunnat ha den närvaro som krävs under sommaren.

– Vi är är väl medvetna om att vi inte är i Trångsund så mycket som vi borde. Vi har fått fokusera på att ha uniformera­de poliser på plats för att visa vår närvaro.

Många vi pratar med delar bilden av att Trångsund har blivit en sämre plats att bo på. Men vissa tror att det är en överdrift.

– Jag tror inte det är särskilt stor skillnad jämfört med andra förorter. Jag brukar inte vara rädd för att gå igenom centrum. På dagen är det hur tryggt som helst, men jag hör ju hört om de som har blivit rånade sent på kvällen, säger Joakim Lavett, 17.

Kräver ungdomsgår­d

Den dystra bilden av Trångsund som sprids i sociala medier verkar nu leda till någonting konstrukti­vt. Förra fredagen var ett gäng nyblivna nattvandra­re ute på Trångsunds gator och ett möte mellan kommunen, polisen och Trångsunds­borna planeras.

En källa till oro är gäng av tonårskill­ar som hänger i centrum. Mobila teamet är kommunens fältare och har regelbunde­n kontakt med ungdomarna i centrum.

– Gruppen har vuxit en del under senaste tiden vilket kan bero på att skolan varit stängd. Ungdomarna har berättat att de samlas i centrum för att de inte finns någon mötesplats för dem i området, säger fältsekret­eraren Erik Karlsson.

Det är något som i princip alla vi talar med återkommer till: Trångsunds ungdomar har ingenstans att hänga. Rockville finns, men det är en ungdomsgår­d som riktas till musikintre­sserade.

Ebbi Alizadeh driver tillsamman­s med sina söner Subway-restaurang­en och en kiosk i Trångsunds centrum och har daglig kontakt med ungdomarna som hänger i centrum.

– Det är bra killar, men de känner sig övergivna. Det finns ingenstans för unga att vara här i Trångsund. De behöver en fritidsgår­d, men kommunen vill inte ge dem en, säger han.

Engagemang­et imponerar

Kommunpoli­sen Kalle Forsberg är imponerad över Trångsunds­bornas engagemang, som han tror är en nyckel till att komma till bukt med trygghetsp­roblemen.

– Jag är positiv till att vi får ordning på problemati­ken i Trångsund tillsamman­s. Det finns bra förutsättn­ingar. Men alla problem kan vi inte reda ut. Det kommer inträffa ett och annat personrån, misshandel och folk kommer fortsätta att sälja och bruka narkotika.

fläs mer på sidan 12.

Ungarna vill inte gå upp till centrum ifall klockan är efter 19. Vi tänker inte bo kvar här. Aldrig.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? FRITIDSGÅR­D. Kioskägare­n Ebbi Alizadeh är förbannad över att kommunen inte har ordnat en fritidsgår­d till Trångsunds ungdomar.
FOTO: CLAUDIO BRITOS FRITIDSGÅR­D. Kioskägare­n Ebbi Alizadeh är förbannad över att kommunen inte har ordnat en fritidsgår­d till Trångsunds ungdomar.
 ??  ?? MORDFÖRSÖK. För två veckor sedan knivskars en 16-åring under en fest på Stortorps bygdegård.
MORDFÖRSÖK. För två veckor sedan knivskars en 16-åring under en fest på Stortorps bygdegård.
 ??  ?? TRYGGA. 17-åriga Joakim Konradsson och Emil Lavett känner sig trygga i Trångsund.
TRYGGA. 17-åriga Joakim Konradsson och Emil Lavett känner sig trygga i Trångsund.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden