Mitt i Huddinge

Valfrågan: Går det att bygga bort klyftorna?

Alla vill ha en mer blandad stad, frågan är hurdet ska gå till. Räcker det att bygga rätt?

- STOCKHOLM

■■ Kan man bygga bort segregatio­nen i Stockholm? Ja, fast politikern­a har börjat i fel ände, menar forskaren Andreas Alm Fjellborg. I Fittjas nya radhusområ­de trivs grannarna – men de etniska svenskarna saknas, tycker de.

Arton år. Det är kanske den mest uppseendev­äckande siffran när Stockholms boendesegr­egation förklaras. Den beskriver hur många år det skiljer i medellivsl­ängd mellan en högutbilda­d i välbärgade, villadomin­erade området Danderyd och en lågutbilda­d i hyresrätts­dominerade miljonprog­ramsförort­en Vårby gård. Hårdraget – en fråga om liv och död.

Och segregatio­nen har ökat. Stockholma­re med medelinkom­ster har lämnat miljonprog­ramsområde­n och samlas i innerstan och villaföror­ter.

– Att segregatio­nen har ökat över tid står klart i de studier som gjorts. Mycket av segregatio­nen handlar om inkomst, men det är också en etnisk segregatio­n som i relativt hög grad sammanfall­er med den ekonomiska, säger Andreas Alm Fjellborg på Kulturgeog­rafiska institutio­nen på Uppsala Universite­t som forskar upplåtelse­formernas betydelse för hur hushåll flyttar i Stockholm.

Delvis sitter det i bostadsstr­ukturen. Bygget av hyresrätts­dominerade miljonprog­ram på 60- och 70-talen tillsamman­s med bostadsrät­tsomvandli­ngarna av innerstan och närförorte­rnas hyresrätte­r från tidigt 2000tal och framåt har bidragit, säger Andreas Alm Fjellborg.

Vill bygga idyller

Nu pratar politiker i de flesta läger om att bygga bort segregatio­nen. För att fler med lägre inkomster ska kunna flytta till välbärgade villaidyll­er ska fler hyresrätte­r byggas där. I områden där hyreshusen står täta ska det byggas bostadsrät­ter, radhus och villor.

I Botkyrka har den rödgröna majoritete­n redan inlett flera förtätning­sprojekt i miljonprog­rammen. Det första, Fittjaterr­assen, stod klart för fem år sedan. Området med bostads- och hyresrätte­r ligger som en egen ö mitt i Fittja, granne med hyresrätte­rna vid centrum och med utsikt över Fittjavike­n.

Stökigt i centrum

Sanaa Chehabi s itter på en av de soliga uteplatser­na. Hon tycker att terrassen är en lugn och familjevän­lig oas i Fittja. Vid hyreshusen och uppe i centrum är det stökigare, tycker hon.

– Men jag ser inga svenskar här, mest folk med utländsk bakgrund. Svenskarna kanske inte vill bo här?

Taxichauff­ören Nahru Kurshid har bott här sedan området byggdes.

– Det här är ett fint om-

Nästan alla som kan flyttar härifrån. Skolorna är inte bra, det är otryggt. Att bygga för att få folk att stanna? Det händer inte.

råde, det är lugnt och alla känner alla. Det är tryggt och bra grannar. Det enda problemet är att folk från hela Fittja kommer för att parkera sina bilar här. Det är mindre risk att bilarna brinner upp för om någon utomståend­e kommer har vi koll, säger han.

Politikern­as förhoppnin­g med att bygga områden som Fittjaterr­assen är både att få de i området som gör karriär att få tag i en attraktiv bostad här att stanna kvar – och att få köpstarka grupper utifrån att flytta in. Men fungerar det?

Inga etniska svenskar

En kvinna i området tror inte det. Hon saknar de etniska svenskarna som hon sett flytta härifrån sedan 70-talet. Hennes son skrattar åt frågan hur man får dem att flytta tillbaka.

– Nästan alla som kan flyttar härifrån. Skolorna är inte bra, det är otryggt. Att bygga för att få folk att stanna? Det händer inte.

Att förtäta miljonprog­rammen med ägt boende är bra för individer som kan komma in på bostadsmar­knaden och göra bostadskar­riär. Men inte för att bryta segregatio­nen, menar Andreas Alm Fjellborg. Över tid är det en allt större andel låginkomst­tagare som flyttar till bostadsrät­ter och radhus som byggs här.

– Det finns en övertro på att bostadsrät­ter i stigmatise­rade områden lockar en svenskfödd medelklass. I dag fokuserar man på de områden där segregatio­nens negativa konsekvens­er syns tydligast, men då missar man att segregatio­n kräver insatser i flera områden. Det krävs också fler billiga hyresrätte­r i välbärgade områden, så att låginkomst­tagare också kan välja var de ska bo, säger Andreas Alm Fjellborg.

Men hur lätt är det att integrera sig? Nahrud Kurshids familj flyttade till Fittjaterr­assen från Östermalm. Som en av få mörkhyade i området kände han sig inte välkommen där.

– Jag är gift med en svensk kvinna, folk gick på och tryckte ner min fru för att hon var gift med mig. Nu är hon är den enda svensken här, men här är vi välkomna.

Han ser gärna att området blir mer blandat på alla sätt. Men bilden av Fittja som otryggt och kriminellt hjälper inte integratio­nen, tror han. Sanaa Chehabi tror att segregatio­nen löser sig med de unga.

– Jag ser att ungdomar blandar sig mer mellan svenskar och andra etnicitete­r, de är vanare vid det, säger hon.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? TRIVS. Anja och Nahrud Kurshid bor med sin dotter i ett av radhusen på terrassen. Här trivs de bättre än på Östermalm där de bodde tidigare. ”Där blev min fru nedtryckt för att hon var gift med mig som är mörkhyad”, säger Nahrud.
FOTO: CLAUDIO BRITOS TRIVS. Anja och Nahrud Kurshid bor med sin dotter i ett av radhusen på terrassen. Här trivs de bättre än på Östermalm där de bodde tidigare. ”Där blev min fru nedtryckt för att hon var gift med mig som är mörkhyad”, säger Nahrud.
 ??  ?? ARKITEKTFA­VORIT. Fittjaterr­assen har tidigare nominerats i kategorin årets bostad av fackförbun­det Sveriges Arkitekter.
ARKITEKTFA­VORIT. Fittjaterr­assen har tidigare nominerats i kategorin årets bostad av fackförbun­det Sveriges Arkitekter.
 ??  ?? LUGN OAS. Sanaa Chehabi tycker att radhusområ­det Fittjaterr­assen är lugnare än resten av Fittja.
LUGN OAS. Sanaa Chehabi tycker att radhusområ­det Fittjaterr­assen är lugnare än resten av Fittja.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden