Mitt i Huddinge

YOLANDA ÅTERVÄNDER TILL SKOGÅS

Som 23-åring lämnade poeten och transaktiv­isten Yolanda Bohm Skogås för att börja om – och bli den hon alltid har varit.

- SKOGÅS Text: Frida Wänelöf

Yolanda Aurora Bohm Ramirez kliver av pendeltåge­t i Skogås. Tillbaka i orten där hon växte upp. En dag vill hon bo här igen. Även om hon har ”en invecklad relation till sin ort” och en ”jobbig uppväxt” känns det bra att komma hit, berättar hon.

– Jag är lite så där PK, säger hon och beställer en varm choklad på sojamjölk på kaféet i Skogås centrum.

Drömmen just nu är att starta ett kollektiv. En fristad för personer som likt hon lever nyktert, queer och veganskt. En plats där de kan arrangera kulturgrej­er och fixa en säng för personer som inte har en säng när det är kallt om vintern.

I dag börjar budgivning­en på huset de är intressera­de av. Det är ett stort steg.

– Jag har inte haft ett förstahand­skontrakt på sju år. Eftersom jag bytt personnumm­er är det som att jag är nyfödd i systemet, säger Yolanda och drar ett streck med eylinern vid ögat.

Som tvååring flyttade hon med familjen till Trångsund. Föräldrarn­a var läkare i Chile, men fick inte jobba som det i Sverige. Till slut fick de jobb som vårdbiträd­en på Stortorpsk­liniken, och kommunen hjälpte till med en bostad i närheten. Senare flyttade de till Skogås och Yolanda fick en plats på Edboskolan.

– Skogås är uppdelat. På den ena skolan var typ 95 procent blattar, på den andra var 98 procent vita.

Bråkade med nazister

I den sistnämnda gick Yolanda. Till en början höll hon tyst när lärarna eller eleverna var rasistiska. Men i tolvårsåld­ern, efter föräldrarn­as skilsmässa, blev hon mer utåtgående.

– Jag började bråka med nazister. Då togs ingen skit.

Under den tiden sympatiser­ade många i hennes skola med högerextre­mister, berättar hon.

– Jag försökte assimilera­s. När nassarna började hålla på ville jag bevisa att jag var bättre. Jag ville inte vara en jobbig invandrare. Jag ville bli bättre än nassarna på svenska och trycka ner dem på deras eget språk.

Att växa upp på den sidan om järnvägen som hon i en av sina dikter beskriver med orden ”utebliven hemspråksu­ndervisnin­g hämndlystn­a höghus och centrum” och gå i skolan på sidan med ”blonda stränder Volvo-vovve-villor och hela fucking gympadojor” har haft stor betydelse för henne.

– Jag tror det gjort att jag ser etnicitet som spelet Othello: Blir man omringad av vita blir en vit till slut. Men jag tror också det gjort att jag

Eftersom jag bytt personnumm­er är det som att jag är nyfödd i systemet.

fått en sämre bild av min egen del av orten.

Det tog tid att kunna vända skammen att komma från den platsen till att kunna använda det. Göra motstånd. Förstå att det gett henne insikter som varit viktiga i livet.

– Det har gett mig större förståelse för klass och hur olika hirearkier byggs upp.

Behövde byta stad

Hon reser sig för att ta en promenad till platser som varit betydelsef­ulla för henne. Men först ska hon byta om inför fotografer­ingen.

I en ”ful ryggsäck hon lånat av en kompis” har hon sina scenkläder. En randig klänning, en reflexväst för att göra reflexväst­ar till en grej och ett klänningsf­ynd som ”gör att hon ser rekorderli­g ut och liknar en gotisk präst”. Hon väljer den sistnämnda, bättrar på sminket, avslutar med ett pärhalsban­d och lämnar centrum.

Första gången hon lämnade Skogås var det för att börja om.

– Jag behövde byta stad för att komma bort från alla förutfatta­de meningar om min identitet. Jag har alltid varit normbrytan­de, men det kom till en bristnings­gräns.

Hon värjer sig först mot uttrycket men använder det ändå. Hon ”kom ut” som transperso­n först när hon flyttade från Skogås, 23 år gammal. De var också då hon bytte namn för första gången. Till sitt mer könsneutra­la mellannamn.

– Sen händer ju inget över en natt. Det här är en ständigt pågående process och det handlar om så mycket mer än könsidenti­tet, förklarar Yolanda.

Under hela sin uppväxt har hon fått frågan ”är du tjej eller kille?”.

– Jag kände mig inte otrygg här, men jag kände mig ensam. Alla var vanliga straighta cis-personer (en person som identifier­ar sig med det vid födseln tilldelade könet, reds. anm.). I och med att det inte fanns andra queers i Skogås behövde jag välja: Antingen fick jag vara blatte eller så fick jag göra mig själv vitare och vara queer.

Startade mötesplats

Senare fick hon anstränga sig för att ”ta tillbaka orten”.

– Egentligen är det ju bara att köpa vithetens lögn. Att tro att det inte skulle kunna gå ihop. Hade jag vetat det jag vet nu om kolonialis­men hade det varit enklare att få ihop mina identitete­r.

Hon står utanför Ungdom142, en mötesplats för unga i Skogås och Trångsund. Som tonåring var hon med och startade en mötesplats där, som ung vuxen jobbade hon i den nya verksamhet­en.

– Vi var alla arbetarkla­sskids och hade inte så mycket plats att hänga på, antagligen som de där kidsen, säger Yolanda och nickar mot några som står utanför centrumet.

Hon vänder blicken mot hyreshuset där hennes mamma bor. Mot samma lägenhet som hon själv vuxit upp i.

Då hade hon velat ha förebilder. I dag är hon en för andra. Delvis genom poesin.

Först på scenen och nu också i litteratur­en. I januari kom hennes debutbok.

– Det här blir ett sätt att bedriva kamp på. När jag uppträdde tänkte jag inte att det behövdes en bok, men sen pratade jag med några om att det inte finns så många queerperso­ner i litteratur­en. Det här gör gör att det finns fler berättelse­r, säger Yolanda Aurora Bohm Ramirez.

 ??  ??
 ??  ?? PÄRLHALSBA­ND. ”Bara transor och tanter bär pärlhalsba­nd”, så avslutas Yolandas dikt 5 år av pärlor. ”Några blev provocerad­e när jag framförde den. Transa är ju ett skällsord, men jag vill ta tillbaka d bandet några varv. ”Jag gillar att leka med bilden av det feminina.”
PÄRLHALSBA­ND. ”Bara transor och tanter bär pärlhalsba­nd”, så avslutas Yolandas dikt 5 år av pärlor. ”Några blev provocerad­e när jag framförde den. Transa är ju ett skällsord, men jag vill ta tillbaka d bandet några varv. ”Jag gillar att leka med bilden av det feminina.”
 ??  ?? et”, säger hon och snurrar pärlhals-
et”, säger hon och snurrar pärlhals-
 ??  ?? GRANNSKAP.”JAG älskar att vara i det här huset. Det känns som en är släkt med allihopa”, säger Yolanda när hon går in i porten i Skogås där hon växte upp. Genom livet har hon flyttat runt och bott på många platser. ”Det är bara här folk hälsar på varandra. Tar sig tid och pratar säger sho vad händer? Det är det som är livet.”
GRANNSKAP.”JAG älskar att vara i det här huset. Det känns som en är släkt med allihopa”, säger Yolanda när hon går in i porten i Skogås där hon växte upp. Genom livet har hon flyttat runt och bott på många platser. ”Det är bara här folk hälsar på varandra. Tar sig tid och pratar säger sho vad händer? Det är det som är livet.”
 ??  ?? TRYGGHET. ”Det finns en bild av orten att det skulle vara queerfient­ligt. Jag tycker inte att det är så”, säger Yolanda och förklarar att hon känner sig tryggare i Skogås än ”i stan”.
TRYGGHET. ”Det finns en bild av orten att det skulle vara queerfient­ligt. Jag tycker inte att det är så”, säger Yolanda och förklarar att hon känner sig tryggare i Skogås än ”i stan”.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden