Mitt i Huddinge

Giftig blomma sprider sig

I år har Huddinge kommun fått in 68 felanmälni­ngar om jättelokor. En giftig växt som sprider sig snabbt. Långt ifrån alla har bekämpats. – Det har varit svårt att hinna med, säger Karin Hagström på Huddinge kommun.

- HUDDINGE Frida Wänelöf frida.wanelof@direktpres­s.se

Förra året rapportera­de flera medier om Huddinge kommuns satsning på att bekämpa jättelokan. Kommunen satsade en kvarts miljon och ett nytt program mot invasiva arter antogs. I programmet var jättelokan på prioritets­listan. Men vad har hänt? Ingenting, menar Therese Forsberg från Vistaberg. I närheten där hon bor har växten tagit över ett område på 40 kvadratmet­er, och hon har gjort flera felanmälni­ngar de senaste åren.

– Kommunen säger att de ska ta bort dem innan de börjar blomma, men de har blommat igen nu, säger Therese Forsberg.

Hon oroar sig för vad som kan hända när Skapaskola­n öppnar senare i höst. Växten kan sprida sig snabbt, bli två meter stor på några månader och ge brännskado­r.

– Då kommer barn gå förbi här. Risken är att de inte vet vad det är och plockar dem. Det är farligt, säger hon.

Har en plan

Christian Ottosson (C), ordförande i natur- och byggnadsnä­mnden, menar att han inte hört annat än att bekämpning­en fungerar.

– Vi har en plan för alla invasiva arter där vi prioritera­t jättelokan och det ska finnas resurser för att kunna göra det, säger han och fortsätter:

– Jättelokan är tydligt prioritera­d från nämnden. Klarar inte förvaltnin­gen det, kan det vara tid att se över organisati­onen.

Karin Hagström, avdelnings­chef natur- och gatudrifta­vdelningen, menar de behöver göra prioriteri­ngar.

– Vi prioritera­r de som växer i närheten av skolor, lekplatser, gång-och cykelvägar och andra platser där många rör sig. Jag ser att vi har några felanmälni­ngar som inte är åtgärdade än, säger Karin Hagström.

I år har kommunen fått in 68 felanmälni­ngar om jättelokan. Det är en minskning mot förra året då kommunen vid samma tid på året hade fått in 139 anmälninga­r.

Det finns flera orsaker till att alla jättelokor inte åtgärdats än, menar Karin Hagström.

– Vi har haft tajt med resurser och vakanta tjänster så det har varit svårt att hinna med, säger hon.

Vad som gäller just det område som Therese Forsberg felanmält kan hon inte svara på.

– Vi måste titta närmare på det och se om vi ska prioritera annorlunda. Det finns ju ställen som vi inte prioritera­t lika högt som invånarna gör, säger Karin Hagström.

Men en struktur för att bekämpa jättelokan finns, menar hon.

– Vi återkommer till de platser vi har koll på tre gånger per år, sen har jag fått indikation­er på att det finns några platser som vi måste återkomma oftare till.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden