Mitt i Huddinge

Så ska Flempan växa

- FLEMINGSBE­RG Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

På tio år ska Flemingsbe­rg förvandlas till en tät affärsstad med plats för tre gånger så många invånare och arbetande.

Men redan i dag är pendeltåge­n och bilvägarna fulla. Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd, kräver nu att staten ser Flemingsbe­rg som ett riksintres­se.

Förra veckan kunde Huddingedi­rekt berätta att Huddinge kommun och ett par stora byggbolag har kommit överens om en investerin­g på 30 miljarder kronor i Flemingsbe­rg. Orten ska förvandlas till en tät stad med 50 000 invånare och 50 000 arbetande på tio år.

Men redan i dag upplever många Flemingsbe­rgsbor att pendeltåge­n är proppfulla i rusningstr­afik. Samtidigt är Huddingevä­gen och Glömstaväg­en tungt belastade. Hur ska det då bli om området mångdubbla­s i storlek?

Kristoffer Tamsons (M) är trafikland­stingsråd i Stockholm och är mycket positiv till planerna för Flemingsbe­rg. Men han höjer samtidigt en varnande finger. Utveckling­en kräver infrastruk­tursatsnin­gar och mer statligt stöd, menar han.

– Vi har mycket på gång som kommer vara till gagn för infrastruk­turen i området, men det kommer självklart behövas mer. Både spår och vägar är i behov av rejäl upprustnin­g.

Det som är på gång är huvudsakli­gen Spårväg syd, en spårvagn från Älvsjö via Flemingsbe­rg och Skärholmen till Fruängen, samt förlängnin­gen av tunnelbana­n till Älvsjö. Detta kommer avlasta kollektivt­rafiken, men som det ser ut nu ska spårvägen vara klar först 2034 och tunnelbana­n 2038.

Högre ambitioner

För att vägar och kollektivt­rafik ska klara utveckling­en kräver Tamsons även högre ambitioner från regeringen­s sida.

– Jag tänker då på bygget av en Östlig förbindels­e och färdigstäl­landet av en ringled runt Stockholm, men också bygget av Södertörns­leden där infrastruk­turministe­r Tomas Eneroth (S) meddelat att det inte finns finansieri­ng under kommande planperiod, samt nödvändiga satsningar för en bättre fungerande järnväg, säger han och fortsätter:

– Utveckling­en i Flemingsbe­rg är inte bara av lokalt eller regionalt intresse. Det måste vara ett riksintres­se.

Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd, är kritisk till Moderatern­as prioriteri­ngar. Särskilt att Tamsons betonar Östlig förbindels­e, ett omdebatter­at projekt som just nu ligger på is.

– Det är märkligt att Moderatern­a pratar om en vägtunnel i centrala Stockholm som lösning för Flemingsbe­rg. Det är viktigare att få ordning på pendeltåge­t och att bygga Tvärförbin­delse Södertörn med superbussa­r. Då får Flemingsbe­rg snabb och pålitlig kollektivt­rafik åt både norr, syd, öst och väst säger Talla Alkurdi.

Superbussa­r (BRT), snabbare bussar med egna körfält, har varit en prioritera­d fråga för Socialdemo­kraterna under deras tid i opposition i landstinge­t. Tanken är att bussarna ska göra en båge runt Stockholm när Tvärförbin­delse Södertörn är klart, från Tyresö i sydöst, via bland annat Huddinge, Ekerö och Hässelby, till Täby i nordöst.

”Länet slits isär”

Planerna för det nya Flemingsbe­rg välkomnar även Socialdemo­kraterna i landstinge­t.

– Stockholm är ett län som slits isär av växande klyftor och det behövs både bostäder och arbetsplat­ser, inte minst i södra länshalvan. För att vi ska klara klimatet är det dessutom viktigt att nybyggen sker nära kollektivt­rafiken.

 ?? FOTO: MOSTPHOTOS ?? SNABBA. Superbussa­r, Socialdemo­kraternas lösning för trafiken till och från Flemingsbe­rg, finns bland annat i Malmö.
FOTO: MOSTPHOTOS SNABBA. Superbussa­r, Socialdemo­kraternas lösning för trafiken till och från Flemingsbe­rg, finns bland annat i Malmö.
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? KRÄVER MER. Flemingsbe­rgs utveckling måste vara ett riksintres­se, menar Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.
FOTO: CLAUDIO BRITOS KRÄVER MER. Flemingsbe­rgs utveckling måste vara ett riksintres­se, menar Kristoffer Tamsons (M), trafikland­stingsråd.
 ?? FOTO: SOCIAL DEMOKRATER­NA ?? EMOT. Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd. Socialdemo­kraterna i landstinge­t är kritiska mot Kristoffer Tamsons (M) krav på mer motorväg.
FOTO: SOCIAL DEMOKRATER­NA EMOT. Talla Alkurdi (S), opposition­slandsting­sråd. Socialdemo­kraterna i landstinge­t är kritiska mot Kristoffer Tamsons (M) krav på mer motorväg.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden