Mitt i Huddinge

Vår stad är delad – men måste det vara så?

- Reporter ANNA SJÖGREN

SSäg mig var du bor och jag ska säga dig hur lång utbildning du har, om du har ett välbetalt jobb och hur god din hälsa är. Ungefär så ser det ut i Stockholm. Mellan en lågutbilda­d Vårbybo och en högutbilda­d Danderydsb­o kan det skilja 18 år i förväntad livslängd.

I Huddinge liksom i hela Stockholm är segregatio­nen till stor del inbyggd i bostadsstr­ukturen. Hyresrätte­rna finns samlade i stora miljonprog­ramsområde­n som Vårby, Masmo och Flemingsbe­rg. Bostäder som den som inte har en lång utbildning och ett tryggt jobb med hög lön kan få – om de har tur och kötid. I välbärgade villaområd­en och i innerstans och gentrifier­ade närförorte­rs bostadsrät­ter samlas de som kan välja.

I vissa delar av Stockholm ligger dessa områden visserlige­n intill varandra, men då med en osynlig knivskarp gräns. Den som tar sig till den andra sidan sticker ut. Den upplevelse­n berättar poeten Yolanda Bohm från Skogås om på den här tidningens mittuppsla­g.

Grundprobl­emet är förstås att vi stockholma­re har ojämlika livsvillko­r. Men det är också ett problem att vi i denna ojämlikhet bor uppdelat från varandra. Våra fördomar om de andra befästs, stigmatise­ringen förstärks och vi blir främlingar för varandra.

På det sättet går vi också miste om positiva grannskaps­effekter. Har du en granne med jobb ökar din chans till jobb. Pratar din granne svenska har du lättare att lära dig språket.

Vi har frågat de lokala politikern­a om det går att bygga bort bostadsseg­regationen. Hjälper det att bygga bostadsrät­ter i miljonprog­ramsområde­n och hyresrätte­r i radhus- och villaområd­en? Deras svar kan du läsa i vårt valtema på nästa uppslag.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden