Mitt i Huddinge

Misstänkt tjuvjakt i Botkyrka

I lördags eftermidda­g fick polisen in ett larm om ett styckat rådjur vid Brotorpsba­det i Grödinge. – Det verkar vara tjuvjakt, säger Anders Bryngelsso­n på polisens regionledn­ingscentra­l i Stockholm.

- BOTKYRKA Frida Wänelöf frida.wanelof@direktpres­s.se

Ett rådjur utan huvud och bakdel påträffade­s nära ett elljusspår vid Brotorpsba­det i Grödinge i lördags. Polisen misstänker tjuvjakt.

– Vi ringde viltvårdar­e så att de kunde ta bort djuret, säger Anders Bryngelsso­n på polisens regionledn­ingscentra­l i Stockholm.

Ingen förundersö­kning är inledd.

Janne Andersson, som jagar i området och ansvarar för eftersök av skadat vilt i Botkyrka kommun, var där för att plocka bort det döda djuret. Han berättar att det var i så dåligt skick att han inte kunde ta in det i sin bil.

– Om inte gata- och parkavdeln­ingen tar bort det kommer nog naturen snart ta det, säger han.

Han och jägarkolle­gan Roger Johansson misstänker att rådjuret skjutis någon annanstans och sedan dumpats på platsen.

– Vi misstänker att det är tjuvskjute­t. Det går inte att säga med säkerhet, men med tanke på att de bästa delarna av rådjuret är taget så lär det vara så, säger Janne Andersson.

Har ökat

Han har varit med i ett jaktlag i Botkyrka i tio år och under sin tid i laget har han sett en ökning av antalet misstänkt tjuvskjutn­a djur i Botkyrka.

– Vi hör fler misstankar om tjuvskytte nu än när jag började. Folk hör av sig för att se om vi varit där och jagat. Har vi inte varit där då misstänker vi att det är tjuvjägare. Vi har också hittat blod på vår jaktmark.

Roger Johansson menar att han årligen hör om mellan fem och åtta djur som misstänkts blivit skjutna av tjuvjägare i Botkyrka. Men mörkertale­t är stort, menar han.

– Det är svårt att komma åt de som är kriminella.

Skjuts från bilar

Janne Andersson håller med. Han har hört jägare i grannjaktl­agen berätta om tjuvjägare som använder lockpipor för att de ska kunna skjuta dem från bilen, berättar han.

– Sen kommer någon efter, hämtar djuret och försvinner fort därifrån. Men det sker ju ofta på natten. Blir de inte tagna på bar gärning av polis så är det svårt att göra något.

Han uppmanar ändå allmänhete­n att vara uppmärksam.

– Det kan vara bra att vara uppmärksam och höra av sig till polisen om man misstänker tjuvjakt. I stället för att försöka göra något själv, säger han.

Det sker ju ofta på natten. Blir de inte tagna på bar gärning av polis så är det svårt att göra något.

 ?? FOTO: MOSTPHOTO ?? JAGAS. Polisen misstänker att rådjuret skjutis någon annanstans och sedan dumpats på platsen.
FOTO: MOSTPHOTO JAGAS. Polisen misstänker att rådjuret skjutis någon annanstans och sedan dumpats på platsen.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden