Mitt i Huddinge

Stockholm möter 89 Fagerhult

- STOCKHOLM Matilda Lundberg

Mer fondväggar och mindre Svenskt tenn än i ett typiskt Stockholms­hem. Men också människor som öppnar sina hem och berättar om sin plats i Sverige. Nu visas Kristian Bengtssons fotografie­r i utställnin­gen ”Fagerhult – bilder av Sverige” på Kulturhuse­t.

Det finns 89 Fagerhult i Sverige enligt Lantmäteri­et. Om du besöker ett tjugotal av dessa, får du då få en representa­tiv bild av hur människor har det i vårt land?

– Det är ju inte vetenskap, boken kan snarare betraktas som ett tidsdokume­nt. Gräv ner boken och låt någon gräva upp den igen om hundra år, säger fotografen Kristian Bengtsson.

Under det senaste året har Kristian Bengtsson och Johan Wirfält, journalist och chef för Forum/debatt och Film på Kulturhuse­t Stadsteate­rn, hälsat på hemma hos Fagerhults­bor. Från världens nordligast­e Fagerhult i Västerbott­ens inland, där Östen bor som ensam invånare, till skånska Fagerhult där Özz driver en pizzeria och samlar på duvor.

– Vi gav oss ut med syftet att ta pulsen på Sverige under valåret. Men min största drivkraft är nyfikenhet­en. Jag vill se hur det ser ut hemma hos folk, berättar Kristian Bengtsson.

Han har fotat alla bilder till utställnin­gen, som också blivit en bok med texter av Johan Wirfält.

– Det är på många sätt en egoistisk handling. Det är trevligt att få titta in i ett hem, hitta ett fint hörn eller någonting annat intressant och fota.

Mer noga i Stockholm

Kristian Bengtsson har fotat hemma hos många stockholma­re, som han upplever som mer noggranna hur de uppfattas i andras ögon.

– Vi som valt att bo innanför tullarna i Stockholm kanske lägger våra pengar på inredning från Svenskt tenn, i Fagerhult satsar folk sin tid och sina pengar på andra saker. Men folk generellt tycker om att berätta sin historia. Och lokalpatri­otismen tror jag är densamma överallt.

Utställnin­gen ”Fagerhult – bilder av Sverige” visas på Galleri Plattan på Kulturhuse­t mellan 24 augusti och 23 september 2018.

 ?? FOTO: PRESSBILD FOTO: KRISTIAN BENGTSSON FOTO: KRISTIAN BENGTSSON ?? SVERIGETUR­NÉ. Kristian Bengtsson och Johan Wirfält har besökt ett tjugotal Fagerhult. TRÄNAR DUVOR. I Skånes Fagerhult driver Özz Ruzeri en pizzeria. På fritiden samlar han på duvor – som kan göra volter i luften. LÄRARE. ”Jag jobbade i skolan i 42 år, jag hann med att ha en elev, deras barn och barnbarn innan jag gick i pension år 2000.” Ulla Seger, 80, berättar att hon haft hela sitt Fagerhult i skolbänken.
FOTO: PRESSBILD FOTO: KRISTIAN BENGTSSON FOTO: KRISTIAN BENGTSSON SVERIGETUR­NÉ. Kristian Bengtsson och Johan Wirfält har besökt ett tjugotal Fagerhult. TRÄNAR DUVOR. I Skånes Fagerhult driver Özz Ruzeri en pizzeria. På fritiden samlar han på duvor – som kan göra volter i luften. LÄRARE. ”Jag jobbade i skolan i 42 år, jag hann med att ha en elev, deras barn och barnbarn innan jag gick i pension år 2000.” Ulla Seger, 80, berättar att hon haft hela sitt Fagerhult i skolbänken.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden