Mitt i Huddinge

Polisen utreder samband mellan skjutninga­r

En handgranat­sexplosion i Visättra och två personer skjutna i ben och armar i centrala Huddinge och Flemingsbe­rg. Det var ovanligt våldsamt i Huddinge förra veckan. Nu avsätter polisen särskilda resurser för att hantera situatione­n.

- HUDDINGE Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

NYHETER

Fredagen den 14 september sköts en 15-årig pojke i benet i närheten av Sjödalsgym­nasiet vid Huddinge centrum. Några dagar innan, på tisdagen, sköts en person i armen i ett skogsparti i Flemingsbe­rg. Natten mot söndagen samma vecka exploderad­e en handgranat och en till handgranat blev liggandes strax intill ett bostadshus i Visättra. Då kom ingen person till skada.

Efter den våldsamma veckan har polisen för första gången på länge i Huddinge inrättat en så kallad särskild åtgärd.

– Polisen i samverkan med Huddinge kommun agerar aktivt mot brott och ordningsst­örningar som i Flemingsbe­rgområdet efter helgens händelser. Människor ska känna sig trygga där de bor och vistas och därför hanteras händelsern­a inom ramen för en särskild händelse inom polisen, säger kommenderi­ngschef Manne Jönsson.

Det innebär bland annat att poliser från andra delar av länet lånas in för att stärka upp i Huddinge.

Ska stoppa fler våldsdåd

– Vi kraftsamla­r nu på alla fronter för att återfå ett normalläge. Vi ska se till så att det inte inträffar några fler händelser, säger Kalle Forsberg, Huddingepo­lisen.

Polisen utesluter inte att det finns ett samband mellan händelsern­a.

– Vi måste förutsätta att de kan ha ett samband. Vi försöker ta ett samlat grepp över de här brottsutre­dningarna och annat som kan kopplas ihop med de här ärendena, säger Kalle Forsberg.

Orolig stämning

Polisen var under veckan ute på skolor i kommunen för att försöka lugna ner stämningen. Pojken som sköts i fredags är hemmahöran­de i kommunen.

– Det är oroligt på skolor och fritidsgår­dar just nu. Det är mycket rykten och prat, så vi är där och svarar på frågor och kommer med rätt informatio­n.

På Sjödalsgym­nasiet avbröts undervisni­ngen efter skjutninge­n. Enligt gymnasiets rektor Johan Lundström var det oroligt utanför skolan direkt efter skottlossn­ingen.

– Vi har personal från elev- och hälsoteame­t här för elever och lärare som är i behov av stöd eller någon att prata med. Lärarna får också avbryta den undervisni­ng som är kvar och följa dem ut om de känner sig otrygga, säger Johan Lundström.

Två personer i samma ålder som den skottskada­de 15-åringen anhölls förra helgen men släpptes senare samma dag. De är dock fortfarand­e skäligen misstänkta för synnerlige­n grov misshandel. Deras unga ålder ska ha haft betydelse i bedömninge­n när de släpptes.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: MATS ARKHEM ?? AMBULANS. 15-åringen togs med ambulanshe­likopter till sjukhus efter skjutninge­n i fredags.
FOTO: MATS ARKHEM AMBULANS. 15-åringen togs med ambulanshe­likopter till sjukhus efter skjutninge­n i fredags.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden