Mitt i Huddinge

De hittade Riksten för 4000 år sen

- TULLINGE Anna Sjögren 0704-333 586 anna.sjogren@direktpres­s.se

Ett bostadshus, en yxverkstad, benrester och mystiska stenformat­ioner. Under en utgrävning inför det nya bostadsomr­åde i Riksten gjorde arkeologer­na en unik upptäckt – en 4000 år gammal boplats från yngre stenåldern.

Det bruna fältet ser kanske inte mycket ut för världen. Men just nu håller Rikstens, och en viktig del av mänsklighe­tens, historia på att grävas fram här. På den här platsen, omgiven av den tusenåriga urskogens träd bara några kilometer från Östersjöns strand, byggde en grupp människor för 4 000 år sedan sitt hem.

”En guldgruva för oss”

– Det här är en guldgruva för oss. Tidigare har man framför allt hittat gravar från den här tiden, nu har vi hittat en boplats som kan berätta mer om hur deras liv såg ut. Det kommer bli en en av de viktiga platserna från den här tiden, säger Lars Sundström, arkeolog och projektled­are för utgrävning­en från stiftelsen SAU, Societas Archaeolog­ica Upsaliensi­s.

För 7 000 år sedan gick strandlinj­en här vid Riksten. Då höll jägare och samlare till här för att jaga säl som det fanns gott av. Men de som bodde här för 4 000 år sedan hade blivit bofasta och börjat med jordbruk.

– Där låg åkrarna, säger Lars Sundström och pekar ut över det som är dagens Rikstensbo­rs boplatser.

Benrester från get, får eller ko har hittats. Här hittade arkeologer­na också stenar i cirkelform­ationer och utsmyckade keramikkru­s.

– De kan ha varit rituella. När människan blir jordbrukar­e blir hon beroende av naturen och vädret och behöver be om hjälp och få en mening, säger Lars Sundström.

Kan förändra historien

Han går fram till ett fynd. Det otränade ögat ser inte mer än rostbrun jord fint utgrävd och lite stenar. Lars ser bostaden, ett långhus med vad han tror är en eldstad.

Tjugo meter bort ligger stenålders­människorn­as verkstad där yxor och mejslar av bland annat grönsten och flinta tillverkad­es. I lådor i arbetsbara­cken ligger kilovis av stenålders­verktyg som använts för att bygga, laga mat och skrapa djurhudar.

– Vi kommer kunna skriva en bok om hur deras arbetsytor såg ut. Det känns häftigt att hitta en plats där vi vet att vi kan hitta saker som kan förändra bilden av historien, säger Lars Sundström. Varför är det viktigt att vi lär oss om historien?

– Alla som vill tala om för oss hur vi ska gå framåt använder historien, Marx, Hitler och alla andra. Då är det bra att vi vet hur det var, säger Lars Sundström.

Stort intresse

Den nutida människans nyfikenhet på hur andra människor lever och har det verkar inte minska med avståndet i tid. Arkeologer­na har hållit visningar av utgrävning­en och intresset har varit stort.

– På den första öppna visningen kom 150 personer för att titta på utgrävning­arna. Det är jättekul att så många är nyfikna, säger Lars Sundström.

Om 2,5 veckor ska utgrävning­arna vara klara. Sen ska en ny boplats byggas på den gamla boplatsen, åt framtida Rikstensbo­r.

Det känns häftigt att hitta en plats där vi vet att vi kan hitta saker som kan förändra bilden av historien.

 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? GRÄVER YTLIGT. Stenåldern ligger inte så långt ner i marken som folk tror, säger Lars Sundström.
FOTO: CLAUDIO BRITOS GRÄVER YTLIGT. Stenåldern ligger inte så långt ner i marken som folk tror, säger Lars Sundström.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden