Mitt i Huddinge

Låt reservatet slippa busstrafik

- Göran Lande Ordförande Fullersta fastighets­ägarefören­ing, FFF Gruppledar­e och opposition­sråd Opposition­sråd

I somras rapportera­de Huddingedi­rekt att några politiker har kommit med förslaget att leda busstrafik på brandgatan genom naturreser­vatet vid Gömmaren. Bussarna ska trafikera sträckan mellan Huddinge och Kungens Kurva.

FFF, Fullersta fastighets­ägarefören­ing, vill med kraft protestera mot detta eftersom förslaget kan leda till alltför många negativa konsekvens­er.

FFF befarar att den föreslagna busstrafik­en på brandvägen kan förstöra miljön inom det natursköna naturreser­vatet vid Gömmaren och öka trafikinte­nsiteten på Åvägen ytterligar­e.

Busstrafik­en på utryckning­svägen kan hindra framfarten av ambulanser, polisen och brandkåren­s fordon. Det kan försena räddningsi­nsatserna och riskera livet på de som behöver akuta vårdinsats­er.

FFF vill betona betydelsen av ett välfungera­nde Huddinge Centrum för boende i området. Centrum är redan konkurrens­utsatt av växande Flemingsbe­rg och situatione­n kommer att försämras ytterligar­e med ”bussandet” av kunder till Kungens Kurva. Risken finns för sviktande kundunderl­ag och försämrad service i Huddinge.

Risk för oluckor

Den föreslagna busstrafik­en kommer att störa ett av de viktigaste rekreation­sområdena med trafikbull­er och öka risken för trafikolyc­kor mellan bussar, motioneran­de, cyklister, beridna, barnvagnar och gående utmed brandvägen.

FFF gjorde 2017 en trafikmätn­ing som visade en omfattande trafik med tyngre fordon på Åvägen som länk till utryckning­svägen. Åvägen är inte byggd för detta. En uppföljand­e trafikmätn­ing gjordes i maj 2018. Den visade att den tyngre trafiken har ökat ytterligar­e, men att antalet cyklister är oförändrad på den nybyggda regionala cykelvägen utmed Åvägen.

Det förefaller som att de politiska förslagen inte grundar sig på mätningar eller undersökni­ngar av medborgarn­as faktiska behov, vilket är anmärkning­svärt.

Vi hoppas att politikern­a kan motivera sina förslag bättre med en ordentlig analys av medborgarn­as behov, innan man föreslår kostsamma och störande åtgärder, vilkas effekt är långtifrån positiva för skattebeta­larna. FFF efterlyser förslag och beslut grundade på fakta.

Kan aldrig slå oss till ro

Huddinge är på mång a sätt en bra och trygg kommun att bo och leva i och Huddinge kommun bedriver också ett ambitiöst och resultatin­riktat trygghetsa­rbete. Samtidigt är trygghet en fråga där vi aldrig kan slå oss till ro utan vi behöver ständigt ligga i framkant med att bekämpa både brotten och brottens orsaker.

Ingen föds kriminell. En särskilt viktig pusselbit i arbetet med att förebygga otrygghet är att unga ska erbjudas en meningsful­l fritid för att inte hamna på glid och i fel sällskap. Socialdemo­kraterna gick därför till val på att öppna en fritidsgår­d i Trångsund. Vi både hoppas och tror att det är en fråga som vi kan hitta en bred politisk samsyn kring.

 ??  ?? Sara Heelge Vikmång (S) Rasmus Lenefors (S)
Sara Heelge Vikmång (S) Rasmus Lenefors (S)

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden