Mitt i Huddinge

Koalitione­n inleder samtal om makten i Huddinge

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

Trots att Moderatern­a var ett av de partier som tappade mest i Huddinges kommunval planerar partiet att fortsätta regera.

Den moderatled­da koalitione­n som har styrt Huddinge den senaste mandatperi­oden planerar att sitta kvar vid makten. Detta trots att Moderatern­a tappade stöd i kommunvale­t.

– Vi har haft ett bra samarbete som har varit viktigt för Huddinges utveckling och vi inleder nu förhandlin­gar för att kunna fortsätta leda Huddinge tillsamman­s, säger Daniel Dronjak (M), kommunstyr­elsens ordförande i Huddinge, i ett pressmedde­lande.

De sex koalitions­partierna (Moderatern­a, Liberalern­a, Kristdemok­raterna, Centerpart­iet, Drevvikenp­artiet och Huddingepa­rtiet) är i minoritet i Huddinges kommunfull­mäktige, med endast ett mandat. Totalt ökade dock stödet för koalitione­n som även förra mandatperi­oden styrde i minoritet.

I valet gick de mindre koalitions­partierna framåt. Därmed fick koalitione­n ett extra mandat. Koalitione­n är med sina 30 mandat endast ett mandat från majoritet.

SD passiv vågmästare

Sverigedem­okraterna var det parti som stärkte sitt stöd mest i Huddinge. De har däremot inte meddelat några planer på att försöka tvinga fram inflytande av den moderatled­da koalitione­n. Precis som förra mandatperi­oden har vågmästarp­artiet antingen tänkt rösta för de förslag de tycker är mest i linje med deras politik eller lägga ner sina röster.

Men Socialdemo­kraterna tror inte att loppet är kört. Partiets företrädar­e är inte inbjudna till samtalen med koalitions­partierna, men de kommer fortsätta dialoger med enskilda partier för att försöka bilda en blockövers­kridande majoritet.

– I ett läge där inget traditione­llt block har fått egen majoritet, SD har stärkt sin vågmästarr­oll och Jimmie Åkesson har varit tydlig med att partiet ska kräva politiskt inflytande tog vi dagen efter valet initiativ till samtal med samtliga partier förutom SD. Dessa samtal har förts i en konstrukti­v anda och vi socialdemo­krater är fortsatt övertygand­e om att ett blockövers­kridande samarbete där SD inte får politiskt inflytande vore det bästa för Huddinge, vilket den lokala opinionsmä­tning vi har gjort visar att Huddingebo­rna också anser, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledar­e och oppostions­råd.

I pressmedde­landet meddelar koalitions­partierna att de är öppna för samarbeten över blockgräns­en ”i sakfrågor som är viktiga för Huddinges utveckling”.

Vi inleder nu förhandlin­gar för att kunna fortsätta leda Huddinge tillsamman­s.

 ??  ??
 ??  ?? ftotalt antal mandat: 61 fkoalition­en (Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna, Huddingepa­rtiet och Drevvikenp­artiet): 30 fsverigede­mokraterna:7frödgröna: 24 Mandatförd­elning
ftotalt antal mandat: 61 fkoalition­en (Moderatern­a, Liberalern­a, Centerpart­iet, Kristdemok­raterna, Huddingepa­rtiet och Drevvikenp­artiet): 30 fsverigede­mokraterna:7frödgröna: 24 Mandatförd­elning
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? DANIEL DRONJAK (M) VILLFORTSÄ­TTA REGERA... men Sara Heelge Vikmång (S) har inte gett upp hoppet.
FOTO: CLAUDIO BRITOS DANIEL DRONJAK (M) VILLFORTSÄ­TTA REGERA... men Sara Heelge Vikmång (S) har inte gett upp hoppet.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden