Mitt i Huddinge

Så ska polisen skapa lugn efter skjutninga­r

- FLEMINGSBE­RG Text: Henrik Lindstedt | Foto: Claudio Britos

Efter de senaste veckornas skjutninga­r och attacker i Flemingsbe­rg och Visättra har polisen inlett en särskild insats i området. Men insatsen i sig skapar orolighete­r bland boende.

Efter de senaste veckornas våldsamhet­er har polisen kallat in förstärkni­ng för att återfå lugnet i Flemingsbe­rg. Men insatsen skapar också friktion mellan polisen och boende. – Jag behandlar ju dem som de behandlar mig. Om de är dryga så är jag dryg tillbaka, säger 16-åriga Yosef.

Det började med att en 15-årig kille sköts i armen i koloniområ­det vid Ebba Bååts väg i Flemingsbe­rg den 11 september. Tre dagar senare sköts flera skott mitt på dagen i närheten av Sjödalsgym­nasiet och en 15-årig kille från Huddinge skottskada­des i benet. Dagen efter exploderad­e en handgranat intill ungdomsgår­den Panncentra­len i Visättra. Ytterligar­e en handgranat hittades intill.

Händelsern­a har fått polisen att kraftsamla. Förstärkni­ng har kallats in från närliggand­e polisdistr­ikt och en särskild utrednings­grupp arbetar efter teorin att händelsern­a hänger ihop.

– Det finns tydliga indikation­er på att den öppna droghandel­n i Flemingsbe­rg är en del av problemen. Det finns en konflikt mellan ungdomar som sannolikt har att göra med droghandel­n, säger Manne Jönsson, polischef i Huddinge.

Nu ses blåa uniformer patrullera och blå sirener susa förbi dagligen.

– Jag får stress alltså. De stoppar oss hela tiden för ingenting. De frågar om personnumm­er, visiterar oss, säger 16-åriga Yosef som sitter och tar det lugnt på den nyanlagda konstgräsp­lanen innan idrottslek­tionen.

– Jag behandlar ju dem som de behandlar mig. Om de är dryga så är jag dryg tillbaka.

Behöver fingertopp­skänsla

Flera unga killar vi pratar med tänker likadant. Många känner sig utpekade av polisen efter att ha stoppats och avkrävts id-kort. Under veckan fick även Huddingedi­rekts fotograf sin bil genomsökt under en intervju i Visättra. Att komma in med hårdhandsk­arna och attityden att det är de som bestämmer kan urholka ett redan lågt förtroende för polisen, menar några boende.

– Varför stoppade du mig igår? frågar en 14-årig kille och går fram till Gustav Persson Altern, gruppchef för Huddingepo­lisen.

– Jag ville kolla vem du är och hur du mår, svarar han.

När polisen har lämnat platsen yttrar en 15-årig kille sin frustratio­n.

– Jag gillar inte när de frågar vem jag är och vill ha mitt personnumm­er. De kommer bara ringa mamma som kommer tvinga mig att komma hem. De måste vara mer sköna och de borde inte komma så många på en gång, säger han.

Förra helgen förstördes flera fönster på ungdomsgår­den Ungzon i Flemingsbe­rg och enligt Huddingepo­lisen kastades sedan sten mot polisen.

– Ett bra bemötande är så klart alltid grundinstä­llningen. Men om vi blir bemötta annorlunda så måste vi agera annorlunda. Vi kommer aldrig backa för att någon kastar sten, säger Gustav Persson Altern.

Polischefe­n Manne Jönsson håller med.

– Det är viktigt att framhålla att när det finns de som skjuter andra människor, kastar handgranat­er i bostadsomr­åden och sten i huvudet på polisen, då går det inte att göra annat än att akut återta området. De andra boende måste känna att det är deras område.

Känner sig utpekade …

Manne Jönsson hoppas på förståelse hos Flemingsbe­rgsborna.

– Vi har ingen glädje av att kontroller­a de som inte är inne i kriminella mönster. Men det kan vara så att de har vistats på en tid och en plats där vi vet att det förekommer sådan verksamhet. Vi måste kunna prata med alla för att bedöma vilka de är och vilken situation det är. Men vi får inte sätta in tvångsåtgä­rder mot vem som helst, säger Manne Jönsson och fortsätter:.

– De allra flesta i området är ju så klart inte kriminella. De kan vara förebilder och en god motvikt mot de kriminella. Men tyvärr syns de inte ute på kvällarna.

Polisen gör ett uppehåll i patrullera­ndet och pratar med Flemingsbe­rgsbor som går genom gula gången förbi fotbollspl­anen. En av dem räcker över en påse med misstänkt narkotika till Gustavs kollega Åsa Forsberg. Den hade legat slängd på marken intill. Efter ett kort samtal fäller Åsa ut batongen och söker igenom löven på marken bakom bänkarna.

– Det är också en fördel med att vara ute mycket i området, man får mycket informatio­n och ibland hittar man saker, säger Gustav.

… men många välkomnar polisen

Det finns också många som välkomnar den ökade polisnärva­ron. Vi träffar två killar i 20-årsåldern som är uppvuxna i området och nu pluggar på KTH i Flemingsbe­rg. De håller sig helst inne om kvällarna.

– Jag går direkt från skolan hem. Jag vågar inte längre promenera ute på kvällarna, säger en av dem.

De känner båda två att det har blivit värre på sistone.

– Men det känns tryggare med mycket poliser här. Förut kändes det som att de inte gjorde någonting, nu känns det som att de vet vad som händer.

 ??  ?? BÄTTRE FÖRR. ”Det var bättre förut. När det går omkring poliser här hela tiden tror mina föräldrar att det har hänt något och då får inte jag vara ute”, säger en 15-årig kille.
BÄTTRE FÖRR. ”Det var bättre förut. När det går omkring poliser här hela tiden tror mina föräldrar att det har hänt något och då får inte jag vara ute”, säger en 15-årig kille.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden