Mitt i Huddinge

Nu är det avgörande att polisen klarar balansen

-

Just nu pågår en intensiv polisinsat­s i Flemingsbe­rg och Visättra, efter flera skjutninga­r och attacker mot polisen och fritidsgår­darna i området. Polisen hänger i centrum och i bostadsomr­ådena där ungdomarna finns, för att skapa kontakt och visa närvaro. Bra! Att polisen syns i ens område, småpratar och hejar, är på plats även när det inte pågår något brott, är nödvändigt för att skapa det förtroende som krävs för att boende ska vända sig till dem när det faktiskt händer något. Men metoden kan också få motsatt effekt. ”Jag får stress alltså. De stoppar oss hela tiden för ingenting. De frågar om personnumm­er, visiterar oss”, säger en 16-åring som Huddingedi­rekts reporter träffade i Flemingsbe­rg i veckan.

Polisen måste ha verktyg för att göra sitt jobb, och att få bort droghandel­n och våldet från Huddingebo­rnas vardag är en absolut nödvändig prioriteri­ng. Men det kräver också fingertopp­skänsla av varje enskild polis.

Om man känner sig misstänkli­ggjord på grund av sitt utseende, sitt sätt att klä sig eller för att man tuggar i sitt centrum på kvällen – då är risken stor att man vänder ryggen mot samhället istället.

Och det bör vara precis tvärt emot vad polisen vill uppnå.

Hur hittar man balansen när polisen å ena sidan måste kartlägga de negativa krafterna i området, å andra sidan riskerar att skapa en klyfta till ungdomarna genom just det arbetet? Vad tror du? Hör av dig till oss och berätta!

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden