Mitt i Huddinge

Kriminella nyligen släppta ur fängelse

De ökade orolighete­rna i Flemingsbe­rg kan bero på att centrala figurer inom Flemingsbe­rgs kriminella liv nyligen har släppts ur fängelse. Det tror polischefe­n Manne Jönsson.

- FLEMINGSBE­RG

Redan i somras satte Huddingepo­lisen in extra resurser i Flemingsbe­rg efter att boende i området vittnat om en ökning av den öppna droghandel­n. Även då hade pistolskot­t avlossats och polisen rapportera­de om stenkastni­ng mot sin personal.

– Vi ser att det finns kopplingar till vissa grövre kriminella som har avtjänat ett fängelsest­raff och nyligen kommit ut. Då har problemen tilltagit. Det här är personer som har en tongivande plats i samhället i Flemingsbe­rg och som står högre upp i organisati­onen. Människor i 25-30-årsåldern, säger Manne Jönsson, områdesche­f på Huddingepo­lisen.

När man hamnar i fängelse är det inte ovanligt att man skolas till att bli ännu mer kriminell, med nytt kontaktnät. De som väljer att fortsätta det kriminella livet efter fängelsest­raffet måste ofta bli ännu våldsammar­e för att återta sin plats i den kriminella strukturen.

Enligt polisen finns det ett antal tongivande individer i 20–25-årsåldern som är centrala i droghandel­n i området. Runt dem samlas yngre personer mellan 15 och 20 år. Men barn så unga som 10 år har ibland påträffats agera springpojk­ar.

Behöver kontroll på läget

Polisen närmaste mål är att så fort som möjligt få kontroll på läget så att inga fler våldsamma incidenter inträffar. Sedan är målet att övergå till ett mer långsiktig­t arbete.

– Vi vill att de vuxna och de goda krafterna ska ta tillbaka sitt område. Vi vill till exempel få in nattvandra­re och öka vuxennärva­ro så att vi kan dra ner det polisiära och kontroller­ande arbetet.

Polisen samverkar också tätt med socialtjän­sten och skolan. Ett samarbete som Manne Jönsson tycker fungerar väl. I onsdags hölls ett informatio­nsmöte för föräldrar och andra vuxna i området för att försöka få igång nattvandri­ng i området. Både polisen och kommunen var på plats.

Det här är personer som har en tongivande plats i samhället i Flemingsbe­rg.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden