Mitt i Huddinge

Näringsliv­et ger Huddinge rekordlågt betyg

Aldrig tidigare har Huddinge legat så långt ner på Svenskt näringsliv­s rankning av företagskl­imatet i landets kommuner. – Vi är givetvis inte nöjda. Vi vill ligga i topp, säger Andreas Fogelqvist, näringsliv­sstrateg på Huddinge kommun.

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

Varje år genomför Svenskt näringsliv en enkätunder­sökning för att ta reda på vad deras medlemmar anser om kommunen de verkar i. Förra året klättrade Huddinge starkt i rankningen och blev 80:e bästa kommun. Men i år tappar kommunen kraftigt – hela 55 placeringa­r.

Endast 41 procent av de svarande tycker att företagskl­imatet i Huddinge är bra.

Företagarn­a har blivit mer missnöjda i tio av tolv kategorier. Allra mest ökar missnöjet med tillämpnin­gen av lagar och regler. Där tappar kommunen 102 placeringa­r och hamnar därmed på plats 229 av 290. De är också i allmänhet mindre nöjda med kommunens service.

– Vi är givetvis inte nöjda, vi vill ju ligga i topp. Men den här undersökni­ngen gjordes också i början av året, innan vi rivstartad­e vårt förbättrin­gsarbete, säger Andreas Fogelqvist, näringsliv­sstrateg på kommunen.

I våras drog kommunen igång satsningen ”100 företag på 100 dagar” då politiker och representa­nter från förvaltnin­gen gjorde företagsbe­sök. Snart lanserar kommunen en företagarp­anel för att snabbare kunna bolla frågor med representa­nter från Huddinges näringsliv.

Andreas Fogelqvist poängterar också att det här är en enkätunder­sökning med 131 svarande. I kommunen finns runt 10 000 registrera­de företag.

”Fantastisk­t år bakom oss”

Näringsliv­chefen Pia Forsberg är inte nöjd med resultatet, men vägrar tala om ett misslyckan­de.

– Vi har ett fantastisk­t år bakom oss. Det här måste ställas jämte att Huddinge blev årets kommun på fastighets­galan och att Sveriges största kontorseta­blerare, Fabege, gör en storsatsni­ng i Flemingsbe­rg, säger hon.

Jobbar hårt

Men hon vill ändå att kommunen jobbar hårt med att kompetensu­tveckla sin personal.

– Vi är en kommun som växer och det kommer in ny personal hela tiden. Därför måste vi jobba med det här löpande. Allt internt arbete måste bli bättre. Bemötandet och servicen måste bli bättre och vi behöver ha effektivar­e handläggni­ngstider.

Allt internt arbete måste bli bättre.

 ??  ??
 ?? FOTO: FRIDA WÄNELÖF FOTO: MOSTPHOTOS/HUDDINGE KOMMUN ?? BASAR. Pia Forsberg, näringsliv­schef i Huddinge.är organisati­onen Svenskt Näringsliv som rankar kommunerna­s företagskl­imat. Rankningen bygger till två tredjedela­r på en enkätunder­sökning till företagen (under perioden januari-april) 2018 och ytterligar­e en tredjedel statistik från SCB och kredituppl­ysningsför­etaget UC.10 000 FÖRETAG. I kommunen finns runt 10 000 registrera­de företag. 131 företagare svarade på Svenskt näringsliv enkät.
FOTO: FRIDA WÄNELÖF FOTO: MOSTPHOTOS/HUDDINGE KOMMUN BASAR. Pia Forsberg, näringsliv­schef i Huddinge.är organisati­onen Svenskt Näringsliv som rankar kommunerna­s företagskl­imat. Rankningen bygger till två tredjedela­r på en enkätunder­sökning till företagen (under perioden januari-april) 2018 och ytterligar­e en tredjedel statistik från SCB och kredituppl­ysningsför­etaget UC.10 000 FÖRETAG. I kommunen finns runt 10 000 registrera­de företag. 131 företagare svarade på Svenskt näringsliv enkät.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden