Mitt i Huddinge

Nu stänger den anrika macken på Huddingevä­gen

Lasse och Berra har en mack ihop. Lasse och Berra har ett liv ihop... Men inte längre i Huddinge. I dag blir den älskade macken vid Huddingevä­gen automatsta­tion. Bertil ”Berra” Hultin berättar historien om macken som varit inom familjen sedan året han fö

- HUDDINGE Text: Henrik Lindstedt

N ä så synd! Ett av få ställen man verkligen fick hjälp på! Många mackar kan ingenting mer än sälja korv och godis.”

Nyheten om att Lasse och Berra Hultins Okq8-mack i hörnet Huddingevä­gen–björkängsv­ägen går i graven har tagits emot med sorg i de lokala grupperna på Facebook. Många beskriver den som den sista riktiga macken. Här vet de mer om hydraulolj­a och konsten att byta en strålkasta­rlampa än skillnaden på kielbasa och chorizo.

– Vi har fått massor av kredd. De tycker att vi är som en riktig gammal hederlig mack. Vi byter lampor, vindruteto­rkare och hjälper till att tanka. Det har ju blivit väldigt tunt med det hos dagens mackar, säger Bertil ”Berra” Hultin.

En kund lämnade en Saab här på hörnet. Men när vi skulle köra in den i verkstaden så var den plötsligt borta.

I familjen sedan 1964

”Trist. Där tankade jag oljeblanda­t med hjälp av en handpump till moppen för sisådär 55 år sedan. Kanonmack då med !!!! ”

När macken byggdes i början av 60-talet var det en Gulf-mack. 1964, samma år som Berra föddes, tog pappa Björn tog över som franchiset­agare.

– När vi fick höra att vår mack ska bli en automatsta­tion kändes det väldigt konstigt att allt bara ska försvinna. Vi har ju i princip vuxit upp på macken. Jag började jobba här som 14-åring, säger Berra.

Som franchiset­agare har de inte ägt själva macken. Beslutet att göra om den till en automatsta­tion togs alltså av OKQ8 centralt.

Berra började jobba som hantverkar­e efter plugget, men kom efter tio år tillbaka till familjemac­ken. Först jobbade han och brodern Lasse för pappa Björn. Men år 2001 tog sönerna över.

En riktig mack ska vara en knytpunkt, tycker Berra.

– Vår mack har varit som en frisersalo­ng. Vi har många stammisar som kommer några gånger i veckan och vi är väldigt tjenis med många. Det skvallras lite. För många äldre människor är det dagens grej att gå ner och köpa tidningen.

Utanför kör någon på en katt...

Nja, det kan Berra inte minnas. Men visst har Berra och Lasse sett en hel del bilar krocka utanför macken som ligger i korsningen Björkängsv­ägen– Huddingevä­gen. Den mest spektakulä­ra olyckan inträffade på 80-talet. Berra minns:

– Det var en lastbil som kom på Huddingevä­gen som av misstag hade uppfälld kran. Den brakade rakt in i den blå vägskylten som gick tvärs över vägen. Hela skylten välte och brakade ner på vägen och landade på taket till en bil med två tjejer i. De kom in för att låna mynttelefo­nen efter olyckan. Hon som körde sa att de hade haft änglavakt. Hon körde sin egen Renault 364 dagar om året men hade den här dagen lånat sin rallytokig­a pojkväns bil med störtbåge. Det var det som räddade dem. Annars hade de garanterat brutit nacken och dött båda två.

Vem är Roy och vem är Roger?

– Haha, nej det kan jag inte svara på. Men visst har det varit lite som i Macken. Det är ju jävligt rörigt ibland. De letar ju hela tiden efter en bil som är borta. Det hände här också. En kund lämnade en Saab här på hörnet. Men när vi skulle köra in den i verkstaden så var den plötsligt borta. Några veckor senare hittades den bara några kvarter bort, på Rådsbacken. Det var en lat tjuv det!

I måndags blev macken en automatisk tankstatio­n. Men det innebär inte slutet för bröderna Hultin. Samma dag tar de över driften av en Okq8-mack i Bandhagen.

 ??  ??
 ?? FOTO: HENRIK LINDSTEDT ?? MÅNGA MINNEN. Bertil ”Berra” Hultin blir sentimenta­l när han tänker tillbaka på sina 40 år på macken.
FOTO: HENRIK LINDSTEDT MÅNGA MINNEN. Bertil ”Berra” Hultin blir sentimenta­l när han tänker tillbaka på sina 40 år på macken.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden