Mitt i Huddinge

FRAMGÅNGSR­ECEPT: ORDNING OCH REDA

MOBILFÖRBU­D OCH TYDLIGA MÅL NYCKELN TILL FRAMGÅNG. Koncentrat­ionen ökar när det inte vibrerar hela tiden.

- TRÅNGSUND

Förra läsåret hade Trångsunds­skolan tredje lägst resultat i kommunen, bara två av tre nior klarade godkänt i alla ämnen. Mobilförbu­d och tydliga mål fick dem på rätt spår.

För andra året i rad höjer Huddinges niondeklas­sare sina resultat. Trångsunds­skolan är det starkast lysande exemplet. Där är det ordning och reda och mobilförbu­d som ligger bakom framgången. I alla fall om man tror skolans rektor.

Huddinges elever får allt bättre snittbetyg och allt fler klarar behörighet­en till gymnasiet. Trångsunds­skolan är den skola där resultaten har ökat mest.

Läsåret 2016/2017 hade skolan tredje lägst resultat i kommunen med 214 i snittbetyg och 67,5 procent av eleverna som klarade godkänt i alla ämnen. Niorna som gick ut i våras fick i snitt 237,6 i betyg och 84,7 klarade godkänt i alla ämnen.

– Jag är jätteglad såklart. Studieron har blivit bättre och att vi har styrt upp hur undervisni­ngen ska bedrivas, säger Alexandra Panagiotid­ou, rektor på skolan.

När hon tog över som rektor på skolan för ungefär två år sedan hade skolan precis fått ett besök från Skolinspek­tionen och hade fått underkänt på sex punkter. De satte direkt in åtgärder för att öka tryggheten och inte minst för att skapa ordning i klassrumme­n.

Ser resultatet nu

Arbetet de påbörjade då är det som ger resultat nu, tror rektorn.

– Vi har ett mycket bättre fokus på kunskapsmå­len än tidigare. Vi har bland annat arbetat med Huddinge kommuns pedagogisk­a plattform där det kollegiala lärandet och studiero varit i fokus.

De har också satt upp begränsnin­gar för enkäter utifrån och besök från organisati­oner. Viktigast är arbetet i klassrumme­t, påpekar hon.

När klockan slår 08.00 en tidig onsdagmorg­on välkomnar mattelärar­en Mats Danielsson klass 9B med en powerpoint. På tavlan projiceras sju uppradade punkter under rubriken ”Att kunna till matteprove­t v. 41”.

Tydlig struktur

Som en del av arbetet med att skapa studiero i trångsunds­skolan har en tydlig lektionsst­ruktur inrättats

 ??  ??
 ??  ?? STRÄNG MEN BRA. ”Våra lärare är stränga på ett bra sätt”, säger Federico Privitera i 9B.
STRÄNG MEN BRA. ”Våra lärare är stränga på ett bra sätt”, säger Federico Privitera i 9B.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden