Mitt i Huddinge

Tuff attityd från polisen hjälper inte Flemingsbe­rg

-

Polisens insats i Flemingsbe­rg får mig att undra: är alla under 30 år i utsatta områden misstänkta knarklanga­re?

Jag satt i en bil parkerad i Visättra och intervjuad­e boxaren och Visättrapr­ofilen Robin Safar förra veckan, när en polisbil av större storlek stannar precis bakom oss. Ut kliver två polismän och vill se våra legitimati­oner. Jag frågar flera gånger om vi är misstänkta för något, varpå polismänne­n säger att de misstänker att det ligger knark i bilen och pekar på en hundbajspå­se.

Min spontana tanke: varför inte fråga vad vi gör och känna av situatione­n först? Det var mitt på ljusa dagen, jag satt med ett block i knät och skrev. Varför misstänka knark det första de gör?

Vi behöver inga fler övervaknin­gskameror, vi behöver poliser som agerar som människor och startar en positiv konversati­on med en tydlig intention att lyssna och förändra. Polisen måste kunna prata med ungdomarna utan att göra det på ett offensivt sätt. Jag såg ett tydligt exempel på hur bra det kan fungera några dagar senare, när en kvinnlig polis försökte få en tonårskill­e att öppna upp sig och prata om sig själv. Det kan vara så lite som att luta sig mot ett träd och lyssna.

Vid ett annat tillfälle förra veckan blev jag vittne till att en polis försökte förklara ordet ”horunge” i typografis­ka termer (alltså ett ord som står ensamt på en rad) till en 14-15-åring. Det hela slutade med att ungdomen frågade polisen ”så vad gör du nu om jag kallar dig horunge?”. Var finns pedagogike­n där?

Långsiktig­a förändring­ar får vi bara genom att försöka få ungdomarna att inte se polisen som fiender. Kanske behövs fler psykologis­tudier i polisutbil­dningen? Om man vill få stopp på tystnadsku­lturen måste polisen sluta tänka på orten som ett ”speciellt” område och se individen i varje situation.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden