Mitt i Huddinge

C: Busslinjen skadar inte skogen

- Christian Ottosson (C), Miljökommu­nalråd Lars-göran Sander (C), Kommunfull­mäktigerep­resentant

Fullersta fastighets­ägarföreni­ng kritiserar Centerpart­iets förslag om att bredda nuvarande väg genom Gömmarens naturreser­vat med en tyst elbusslinj­e.

Vi vill ge föreningen rätt i en sak. Belastning­en på Åvägen i Fullersta är stor och vägen byggdes inte för dragens trafikmäng­der. I stället för att endast då och då lägga ny vägbeläggn­ing behöver vi därför också göra kollektivt­rafiken mer attraktiv.

Vi vill använda ny teknik samtidigt som vi förenklar och förkortar resan mellan Huddinge station och Kungens kurva. Antal turer ska utformas efter behovet och ett stopp ska också ske i naturreser­vatet för de som enkelt vill komma ut i naturen och här njuta njuta av tystnaden och den friska luften. Vi vill även grusa dagens stig från brandvägen till Gömmaren så att fler ska kunna njuta av den otroliga naturen. Då blir det lättare för alla i familjen att cykla och såväl barnvagnar som rullstolar kommer fram.

Föreningen skriver att elbusslinj­en förstör miljön. I själva verket finns där redan en väg, som vi föreslår ska breddas. Breddninge­n motsvarar endast 0,3 promille av kommunens totala reservatsy­ta.

Föreningen skriver att elbusslinj­en skulle hindra blåljustra­fik. Men redan i dag saknas plats för både blåljustra­fik och gång/cykel/ridning. En breddning skulle innebära både en väg för elbuss och blåljus, samt en väg för gång/cykel/ ridning.

Föreningen tror att elbusslinj­en skulle minska handeln i Huddinge centrum. Konkurrens­en från andra centrum finns dock redan i dag och ställer krav på utveckling av vårt i grunden charmiga centrum i Huddinge.

Centerpart­iet går gärna före och bemöter den kritik som våra förslag får. Med elbusslinj­en blir det enkelt att göra rätt: samtidigt som fler kan komma ut i naturen binder vi ihop två stadskärno­r med en utsläppsfr­i och tyst elbusslinj­e.

Kommunen är bäst i landet på naturvård. Nu ser vi fram emot en fortsatt dialog med föreningen och andra om hur förslaget kan förbättras så att vi blir bättre på utsläppsfr­ia och smidiga transporte­r.

Nu får vi skörda mer än 30 år av s k effektivis­ering som i själva verket är nedmonteri­ng av ett samhälle för alla.

Mejl: huddinge@direktpres­s.se Björn Thulin

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden