Mitt i Huddinge

Hemlig hjälte skänkte tio körkort till Cemîls projekt

Flemingsbe­rgsprofile­n Cemîl Karahans projekt ger för andra året i rad ut gratis körkort till tio ungdomar från Visättra och Flemingsbe­rg. En hemlig finansiär betalar allt från teori och körlektion­er till uppkörning.

- FLEMINGSBE­RG Henrik Lindstedt

Teorilekti­oner, körskola, halkbana, riskettan och uppkörning efter uppkörning. Det är dyrt att ta körkort. Det vet brasilians­k jiujitsu-stjärnan och Flemingsbe­rgsprofile­n Cemîl Karahan av egen erfarenhet.

– Den ekonomiska biten sätter käppar i hjulet för de flesta här. Jag hade det själv skitsvårt, säger han.

Cemîl tog körkort i våras, 26 år gammal. Men han tog det inte ensam. Han och åtta ungdomar från Flemingsbe­rg och Visättra fick möjlighet att ta körkortet helt gratis genom ett projekt som Cemîl startat.

– Jag vill hjälpa ungdomar som har hamnat fel i livet, som har haft det svårt i skolan. Med ett körkort blir det lättare att få jobb. Sedan dess har två börjat plugga vidare och flera har fått jobb. Jag stöter på dem ibland när de sitter i sin bil och är skitglada.

Satsningen startade redan för 2,5 år sedan. Han fick pengar av kommunen, men de räckte inte långt. Men så plötsligt fick han ett samtal som gjorde att han kunde skicka tillbaka kommunens pengar.

– Det är en person som vill vara anonym som har betalt allt. Han har absolut ingen koppling till Flemingsbe­rg, därför blev jag förvånad. Men vi har många gemensamma vänner och han tror på mig och min dröm, säger Cemîl kryptiskt.

Nu ska tio nya ungdomar från området få möjlighete­n att ta körkort. Över 40 har ansökt och motiverat varför just de förtjänar den här chansen.

– Tanken när vi körde igång var att hjälpa dem som har hamnat snett. Men jag vill ju också motivera dem som sköter sig. Om man kommer med en tillräckli­gt bra motivering spelar det ingen roll vem man är.

 ??  ??
 ??  ?? TILL FÖR ALLA. ”Tanken när vi körde igång projektet var att hjälpa dem som har hamnat snett. Men jag vill ju också motivera dem som sköter sig,” säger Cemîl Karahan.
TILL FÖR ALLA. ”Tanken när vi körde igång projektet var att hjälpa dem som har hamnat snett. Men jag vill ju också motivera dem som sköter sig,” säger Cemîl Karahan.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden