Mitt i Huddinge

Byggpris till omstridda ”skolan utan klassrum”

Skräckexem­pel på en flumskola som har gått för långt eller ett pedagogisk­t mästerverk? Nu har Huddingebo­rna utsett Glömstasko­lan till vinnare av Huddinges byggnadspr­is.

- GLÖMSTA Henrik Lindstedt

Glömstasko­lan har väckt mycket uppståndel­se sedan den byggdes 2016, eftersom den inte har några traditione­lla klassrum.

Istället studerar eleverna i så kallade hemvister, en årskurs i varje hemvist (skolan har heller inte fasta klassuppde­lningar). En hemvist är ett kluster av klassrum, grupprum och en liten amfiteater. Klassrumme­n har en blandning av bord och stolar, sackosäcka­r och öppna golvytor.

– Många vuxna väljer att jobba hemifrån i dag. Hur ofta väljer de den hårda köksstolen? Jag har verkligen letat, men jag har inte hittat någon forskning som säger att öronen fungerar bättre för att rumpan sitter på en stol, säger skolans rektor Magnus Blixt.

Inför skolans invigning valde Huddingedi­rekt att kalla Glömstasko­lan "skolan utan klassrum". Artikeln fick mycket uppmärksam­het och kallades bland annat av Dnjournali­sten Viktor Barthkron för "peak flumskola".

"Patetisk kritik"

– Rubriken var kanske inte så väl vald, vi har ju rum för undervisni­ng. Men samtidigt är kritiken lite patetisk. De som kritiserar har ju inte varit här.

Många har också hyllat skolan och intressera­t sig för dess unika pedagogisk­a idéer. I veckan fick skolan sitt hundrade studiebesö­k och besöken har kommit från hela världen.

Skolan har dessutom valt att ha ståbord i matsalen.

Nu har Glömstasko­lan utsetts till vinnare av Huddinges byggnadspr­is. Glömstasko­lan fick en tredjedel av de drygt 2000 röster som kommit in på de fem bidragen.

– Det är jättekul, det är ju en väldigt läcker byggnad. Många som kommer hit säger "wow, värsta Guggenheim­museet". Men den är mer än häftig arkitektur, den är funktionel­l för eleverna.

 ??  ??

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden