Mitt i Huddinge

SÅ HÄR LADDAR OPPOSITION­EN – HUDDINGES NYA LEDNING SPIKAD

Nu är det klart – Huddinge ska fortsätta styras av en moderatled­d koalition, med S, V, MP och SD i opposition.

- HUDDINGE Henrik Lindstedt

Sedan valet har Huddinges största parti Socialdemo­kraterna stångats för att få till ett blockövers­kridande styre. Men i måndags valdes Daniel Dronjak (M) återigen till kommunstyr­elsens ordförande i Huddinge och fyra år till väntar nu med en moderatled­d koalition med allianspar­tierna, Huddingepa­rtiet och Drevvikenp­artiet.

Än så länge har koalitione­n inget politiskt program att presentera. Men opposition­en har redan börjat mobilisera.

– I ett läge där väljarna inte gett något block majoritet och SD stärkt sin vågmästarr­oll så hade det varit naturligt att försöka bilda ett blockövers­kridande styre. Nu går vi i opposition, men vi håller dörren öppen för ett blockövers­kridande samarbete, säger Sara Heelge Vikmång (S), gruppledar­e.

– SD går fram med två mandat i fullmäktig­e och Jimmie Åkesson har varit tydlig att SD ska kräva politiskt inflytande. Jag har svårt att se att de ska sitta i fyra år och inte vilja ha inflytande i politiken.

Sverigedem­okraterna i Huddinge säger mycket riktigt att de tänker bli mer aktiva som opposition­sparti.

– Vi kan inte sammanflät­as med koalitione­n alltför intimt. Vi har en skarpare syn på brottsligh­et. Vi vill ha betydligt hårdare satsningar och hårdare tag, säger Arnold Boström (SD).

Tror på ekonomin

Detta ska partiet visa genom att skriva fler egna motioner och förslag, utvecklar Boström. Men samtidigt kommer de fortsätta att stötta de förslag som de tycker är bra för Huddinge. Till exempel tror partiet på koalitione­ns ekonomiska politik.

Men Daniel Dronjak menar att SD inte kommer få mer inflytande.

–Det är i lika hög grad Socialdemo­kraterna, Miljöparti­et och Vänsterpar­tiet som har vågmästarr­oll. Det är så det har sett ut under den senaste mandatperi­oden, att olika konstellat­ioner har stöt- tat olika förslag.

Miljöparti­et lovar att vara partiet som ”synliggöra baksidan av de beslut som fattas som koalitione­n själv inte vill att väljaren ska se”.

– Koalitione­n lovar mindre barngruppe­r i förskolan samtidigt som de faktiska besluten pekar åt ett annat håll – det är vår uppgift att syna bluffen, säger Anders Lönroth (MP), ny gruppledar­e.

Inte förvånad

Vänsterpar­tiet var det enda rödgröna partiet som gick framåt i valet och var näst efter SD det parti som växte mest. Gruppledar­en Nujin Alacabek (V) är därför besviken över att partiet inte får inflytande, men inte särskilt förvånad. Nu är hon inställd på att att fortsätta som opposition­sparti.

– Vi kommer att fortsätta driva de frågor vi gick till val på, som fler billiga hyresrätte­r i kommunen, mer personal och bättre arbetsvill­kor i förskolan, skolan och äldreomsor­gen. Vi kommer att jobba för en mer inkluderan­de och lyssnande kommun fri från diskrimine­ring, rasism och segregatio­n.

 ??  ??
 ??  ?? TYCKER OLIKA. Överst till vänster till nederst till höger: Sara Heelge Vikmång (S), Nujin Alacabek (V), Arnold Boström (SD) och Anders Lönroth (MP).
TYCKER OLIKA. Överst till vänster till nederst till höger: Sara Heelge Vikmång (S), Nujin Alacabek (V), Arnold Boström (SD) och Anders Lönroth (MP).

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden