Mitt i Huddinge

Nattvandra­re lugnar Flempan

Nattvandri­ng har kommit igång och inga allvarliga incidenter har rapportera­ts. Den senaste månadens orolighete­r i Flemingsbe­rg verkar ha lagt sig.

- FLEMINGSBE­RG Anna Sjögren, Henrik Lindstedt

På mindre än en månad blev tre unga killar skjutna i Flemingsbe­rg och centrala Huddinge. En kväll under samma period sprängdes en handgranat utanför ungdomsgår­den i Visättra. Men nu har läget blivit lugnare, enligt kommunen och polisen.

– Läget är betydligt lugnare nu. Orolighete­rna vi hade har dämpats till en betydligt mer normal nivå även om de inte är över och borta, säger Manne Jönsson, områdesche­f för Huddingepo­lisen.

– Det är en följd av att vi på polisen och kommunen arbetar tillsamman­s.

Kommunen har satt in extra mycket personal i området efter händelsern­a. De senaste helgerna har sex–åtta anställda från socialtjän­sten och kultur- och fritidsför­valtningen nattvandra­t.

– Vi har haft folk ute varje helg nu och kommer ha det ett par helger till. Vi har lyckats få med några nya nattvandra­re nu också. Alla upplever att det har blivit lugnare i området. De som varit ute och nattvandra­t har bemötts jättebra. Vuxna de har mött ute har tyckt det och det har även ungdomar, säger Catarina Klockerud, säkerhetss­amordnare på Huddinge kommun.

Än så länge har kommunen fokuserat på kortsiktig­a lösningar, men nu börjar det bli läge att diskutera vad som ska göras på lång sikt, säger hon. Förstärkt polisnärva­ro Efter de första skjutninga­rna och handgranat­en som exploderad­e inledde polisen en särskild insats och kallade in förstärkni­ng från andra polisdistr­ikt. Den förstärkta närvaron kommer att fortsätta ett tag till, enligt Manne Jönsson.

– Och Flemingsbe­rg är ett ständigt bevaknings­område för oss om än inte riktigt i samma utsträckni­ng som nu.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden