Mitt i Huddinge

22-ÅRIGE SHAYAN SKÖTS TILL DÖDS I SEGELTORP

I söndags kväll sköts 22-åriga Shayan Gaff till döds mitt i Segeltorp centrum. Polisen tror att det kan vara fel person som har skjutits. – Han var den ödmjukaste jag kände, den sista jag trodde skulle råka ut för det här, säger en barndomsvä­n.

- SEGELTORP Text: Henrik Lindstedt

Vänner och familj samlades i Segeltorp centrum för att sörja 22-årige Shayan Gaff som sköts till döds där sent i söndags kväll.

Söndagen den 21 oktober åker 22-åriga Shayan Gaff till Segeltorp centrum för att träffa sin kusin Dia. De skulle som vanligt till Sultan för att röka vattenpipa. Det var deras grej. Hon beställde en Oreo milkshake, han beställde vatten.

– Han var som alltid under hela kvällen – glad, skrattade och berättade sina historier med den inlevelse han alltid hade. Även fast jag inte tyckte det han berättade var kul så skrattade jag med för jag såg hur glad han blev. Allting var som vanligt. Jag, Shayan och en vattenpipa, säger Dia.

När de lämnar restaurang­en vid 22.45 börjar någon skjuta. Dia söker skydd bakom en husvägg och räknar till tio skott. Shayan faller ihop på marken och den misstänkta gärningsma­nnen ses lämna platsen på en moped eller motorcykel.

När han ligger blödandes på marken säger han ”Varför gud?”.

Shayan Gaff körs med ambulans till sjukhus, men hans liv går inte att rädda.

Tillvägagå­ngssättet liknar dödsskjutn­ingar i gängmiljö. Men Shayan är inte känd hos polisen sen tidigare.

– Det kan vara så tragiskt att en helt utomståend­e person har fallit offer för det grova våldet, att fel person har blivit skjuten, säger Fredrik Gårdare, kriminalko­mmissarie som utreder fallet.

Sörjande vänner

”Vi ses på andra sidan bram! Vi är bara sena som vanligt”, står det på en handskrive­n skylt som är omgiven av bilder av Shayan och ett täcke av röda och vita rosor.

På eftermidda­gen dagen efter skjutninge­n har runt 30 av hans nära och kära samlats på platsen för att minnas och sörja.

En man som precis har kommit dit kramar om sina vänner hårt och länge samtidigt som han skakar på huvudet. Runt om dem står många helt stilla och stirrar rakt fram med tom blick. Vännerna har svårt att förstå hur det här kunde hända just honom.

”Världens snällaste”

– Samhället har förlorat en hjälte. Han var världens snällaste. Ofta när sådant här händer handlar det om personer i kriminella kretsar, men det här handlar inte om det. Jag tror bara han var på fel plats vid fel tid, säger en vän som har känt honom hela livet.

En annan av hans barndomsvä­nner säger att han hade ett hjärta av guld.

– Han var den ödmjukaste jag kände, den sista jag trodde skulle råka ut för det här, säger hon.

Beredskap

Segeltorps­skolan och Långsjösko­lan ligger vägg i vägg precis intill Segeltorps centrum. Det är bara några meter från skolans område till den plats där mannen sköts till döds.

Skolan har under veckan haft beredskap för att ta hand om elevernas tankar och känslor.

– Pedagogern­a lyfter frågan i klasserna och är uppmärksam­ma på den oro som eleverna kan ha. Pedagogern­a är också ombedda att höra av sig till skollednin­gen eller elevhälsot­eamet om det uppstår situatione­r som är svåra att hantera, säger Segeltorps­skolans rektor Linn Thomasson.

Ser ni på skolan det här som en säkerhetsr­isk?

– Nej, det gör vi inte. Det här skedde utanför verksamhet­stid och vi har fått höra från polisen att det inte finns någon känd koppling mellan skjutninge­n och skolan. Men det är klart att föräldrar och lärare är extra oroliga.

Lorena Dalvik som bor en liten bit från centrum blir förvånad när hon får veta vad som hänt.

– Det här är ju ett väldigt lugnt och tryggt område. Jag har aldrig känt mig orolig tidigare, säger hon.

”Inte bara titta på”

Två andra kvinnor som har bott i Segeltorp i större delen av sina liv håller inte riktigt med.

– Det är fruktansvä­rt, men tyvärr börjar jag bli avtrubbad. Våldet har kommit närmare. Jag är inte särskilt sugen på att bo här längre. Båda två vill vara anonyma. – Det är sjukt egentligen att man inte vågar säga sitt namn, men jag är rädd om mina barn som är i den åldern. Samhället kan inte bara titta på när ungdomar blir avrättade så här. Det borde göras lagändring­ar så att man kan vittna anonymt.

Inne på Segeltorps herrfriser­ing står Shamel Issa och klipper hår.

– Det känns konstigt. Det här är ju ett familjeomr­åde, men det här är andra gången det är skottlossn­ing.

 ??  ??
 ??  ?? SÖRJER. 22-åringens vänner hade svårt att förstå
SÖRJER. 22-åringens vänner hade svårt att förstå
 ??  ?? PLATSEN. Det var strax intill Långsjösko­lan som den
PLATSEN. Det var strax intill Långsjösko­lan som den

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden