Mitt i Huddinge

Falskt hopp om rivning av Segeltorps radhusruin

Efter mordbrand och byggfiffel har radhusbygg­et i Segeltorp blivit ett helvete för grannarna. Förra veckan kom rapporter om att husen ska rivas. Men det är inget som kommunen har godkänt. Däremot vill de ge byggbolage­t en saftig böter.

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

RUIN I TRE ÅR. Ännu är ingen rivning i sikte SEGELTORP

Förra veckan rapportera­de den studentpro­ducerade webbtidnin­gen Nytt i Flempan att de halvt nedbrända radhusen på Gamla Södertälje­vägen i Segeltorp ska rivas. Det har stått övergivet i över tre år efter att två bränder härjade i det halvfärdig­a radhusbygg­et 2015. Enligt vittnesupp­gifter ska en av bränderna startat efter att en person slängt in en molotovcoc­ktail genom ett fönster.

Sedan dess har grannarna behövt stå ut med att bo intill en soptipp.

– Det är livsfarlig­t att gå där inne. Armeringsj­ärn sticker rätt upp ur marken. Ramlar du fel så kan man få huvudet avhugget, säger Joakim Lagerkrans­er som är ordförande för samfälligh­etsförenin­gen i området.

– Folk använder det också som en soptipp. Det ligger ju kyl och frys, madrasser och annan skit som man fattar att folk har lämnat.

”Ny informatio­n för oss”

Grannar i området berättar för Huddingedi­rekt hur skolbarn från närliggand­e Segeltorps­skolan har använt tomten som en lekplats. Men sedan stängsel sattes upp för lite över ett år sedan har det blivit något bättre.

Förra veckan tog sig Nytt i Flempan till platsen för att intervjua en av grannarna Det ligger ju kyl och frys, madrasser och annan skit som man fattar att folk har lämnat. i området när de plötsligt sprang in i flera män i byggarbeta­rkläder.

– Allt detta ska rivas, återvinnas och sedan säljas till Ryssland. Sedan ska vi även bygga ett extra radhus än vad som tidigare har varit planerat. Det kommer ske innan 2019 då byggnadslo­vet går ut då, sade en av männen till reportern.

Inget är bestämt

Men när Huddingedi­rekt undersöker saken visar det sig att ingenting liknande är bestämt.

– Den här informatio­nen är helt ny för oss, säger Sofia Düring-forslund, enhetschef på bygglovsav­delningen.

I december 2015 stoppade kommunen bygget. Om markägaren planerar att riva eller bygga nytt måste man ansöka om ett nytt startbeske­d och det har inte gjorts.

Bygglovet för tomten går ut i maj. Då kan kommunen vidta ytterligar­e åtgärder.

100 000 i vite

Vad som faktiskt har hänt är att Huddinge kommun har ansökt om att utdöma 100 000 i vite till byggbolage­t eftersom bolaget inte har städat upp all bråte på tomten. Denna straffavgi­ft gäller inte en eventuell rivning av husen.

Enligt tidningen Mitt i har byggbolage­t som kommunen kräver pengar av gått i konkurs.

Det är Huddinge kommuns miljötills­ynsavdelni­ng som har fattat beslutet eftersom de ser en risk för miljön då bolaget inte städar upp det nedbrända avfallet.

Om bolaget inte skulle lyda kan kommunen välja att städa upp själva och skicka notan till bolaget eller i sista hand begära att Kronofogde­n verkställe­r beslutet.

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO: PRIVAT ?? NOVEMBER 2015. ”Det brändes i ansiktet när jag tog bilden”, berättar Åsa som bor 15 meter från huset.
FOTO: PRIVAT NOVEMBER 2015. ”Det brändes i ansiktet när jag tog bilden”, berättar Åsa som bor 15 meter från huset.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden