Mitt i Huddinge

13-åringar stoppade tjuv – hyllas av polisen

- Henrik Lindstedt 076-200 92 98 henrik.lindstedt@direktpres­s.se

Jag blev lite rädd när han började springa in i ett område där det inte var lika mycket folk.

Det kallas civilkurag­e: I helgen mötte en jacktjuv i Huddinge centrum oväntat motstånd. Efter att personalen först tagit upp jakten anslöt 13-åriga vännerna Lucas och Robin. Nu hyllas de i sociala medier. HUDDINGE

Vännerna Lucas Burelius och Robin Andersson, 13, var på väg mot Mcdonald’s i Huddinge centrum för att få i sig något att äta i väntan på en kompis. Då såg de en man springa ut ur en butik med personalen hack i häl.

– Vi kollade på varandra, typ ”ska vi verkligen?”, sen sprang vi bara allt vad vi hade efter honom, säger Lucas när vi når honom på telefon.

Öga mot öga

Efter en stund droppade personalen av, men Lucas och Robin gav inte upp. En gubbe med rollator hejar på. ”Kom igen nu grabbar ni tar honom!” Själva skriker de efter mannen att stanna, att lämna tillbaka jackan.

– Jag blev lite rädd när han började springa in i ett område där det inte var lika mycket folk. Då ringde jag polisen. Om något skulle hända så skulle de veta.

Lucas uppskattar att de jagade efter mannen i 10–15 minuter innan han till slut gav upp. Då stod de två 13-åringarna plötsligt öga mot öga med tjuven, bara två meter ifrån. Lucas gissar att han är runt 40 år.

– Det var lite läskigt. Man visste inte om han skulle ta upp en pistol eller kniv ur väskan han hade med sig. Men vi fick jackan, säger Lucas. Sedan skrek de efter tjuven: – Aldrig igen, det är fel att stjäla!

Hyllas av polisen

De gick tillbaka till butiken, men när de klev in gick larmet. Personalen trodde att de hade snott något, men när de fick syn på jackan förvandlad­es misstankar­na till hyllningar.

Sedan har hyllningar­na inte tagit slut. Polisen i Hud- dinge hyllade och tackade killarna för deras insats på Facebook och inlägget har spridit sig som en löpeld:

”Det finns betydligt fler ärliga och bra ungdomar än dåliga. Det glöms bort i allmänhet. Bra att dessa uppskattas och får den kred de skall ha.”

Vill bli poliser i framtiden

Sofia Davidsson är gruppchef på Huddingepo­lisen och kom till platsen strax efter att killarna lämnat tillbaka jackan.

– Jag blev jätteimpon­erad och jätteglad av deras berättelse. Det är viktigt att man är försiktig i sådana här lägen, men det verkar de ha varit. De ringde polisen medan de förföljde honom och höll avståndet, säger hon.

– De sa också att de vill bli poliser i framtiden, det är ju jättekul och de blev nog lite extra sporrade efter händelsen igår.

Efter händelsen hoppas Lucas att fler inspireras av deras civilkurag­e.

– Man ska inte bara stå och glo. Hela Huddinge centrum stod bara och kollade på. Hjälp till nästa gång?

 ??  ??
 ?? FOTO: HUDDINGEPO­LISEN ?? JAKTEN PÅ JACKTJUVEN. Lucas och Robin fick ett stort tack av Huddingepo­lisen. Polisen på bild är Sofia Davidsson, gruppchef i Huddinge.
FOTO: HUDDINGEPO­LISEN JAKTEN PÅ JACKTJUVEN. Lucas och Robin fick ett stort tack av Huddingepo­lisen. Polisen på bild är Sofia Davidsson, gruppchef i Huddinge.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden