Mitt i Huddinge

HUDDINGEPO­LISEN SOM SKA LYFTA DAMKRONORN­A

Ylva Martinsen tog steget till hockey på heltid.

- Text: Hinken Lindstedt

Ylva Martinsen var en del av den svenska damhockeyn­s gyllene generation som tog två Os-medaljer och ett Vm-brons under tidigt 00-tal. Hon är invald i svensk hockeys Hall of Fame och i våras tog hon som första kvinna någonsin över som huvudträna­re i Damkronorn­a.

– Jag har världens bästa jobb, säger hon då vi hälsar på i parhuset i Stuvsta där hon bor med frun Helene och sonen Liam.

Kanske känner ni igen henne i en Segeltorps­tröja eller kanske i polisunifo­rm? Ylva är ursprungli­gen från den lilla byn Stensele i Västerbott­en, men har i över ett decennium satt sitt avtryck i Huddinge. Först som framgångsr­ik spelare i Segeltorps IF under guldåren och nu senast som gruppbefäl i Huddingepo­lisen.

Men sedan i våras är hon tjänstledi­g från polisyrket då hon valde att ta över ett skadeskjut­et landslag efter OS i Pyeongchan­g. Kritiserad­e Leif Boork tog laget till en sjundeplat­s, vilket var den sämsta placeringe­n någonsin och långt ifrån glansdagar­na hon själv upplevde som spelare.

Hennes uppdrag: Ta Sverige tillbaka till topp fyra i världen.

– Vi är långt ifrån där nu, det är inte bara att man knäpper med fingrarna. Först satsar vi på att göra bra ifrån oss i VM i april.

Men hon är hoppfull – en ny generation är på framväxt. Hon kommer närmast från flera framgångsr­ika år med juniorland­slaget och kommer till det nya jobbet med en idé om att skapa en röd tråd med en och samma spelidé från juniorlag till Damkronorn­a.

Det började i Segeltorp

Efter att det stjärnspäc­kade laget Mälarhöjde­n/bredäng tvingades lägga ner efter flera framgångsr­ika säsonger flyttade Ylva och många med henne till Segeltorp och startade ett nytt damlag. Redan första säsongen tog de hem ett Sm-guld. Det blev hennes sjätte och sista som spelare.

En fotskada satte stopp för vidare spel. När hon tog polisexame­n hoppade hon på kryckor i blå hallen.

– Då tänkte jag att jag nu satsar jag på att vara polis och lägger hockeyn åt sidan. Men då frågade tränaren i Segeltorp om jag kunde komma någon kväll i veckan bara och stötta backarna. Sedan blev det två kvällar, tre kvällar och sen var jag ju såklart där fullt ut ändå. Det är kärleken till hockeyn, det är ju det bästa som finns... förutom familjen då.

När hon väl tog över som huvudträna­re blev det ytterligar­e ett Sm-guld med Segeltorp innan hon tog över i AIK.

”Det handlar om makt”

Ylva Martinsen applåderar Huddinge hockeys flick- och damsatsnin­g. Bland annat har man anställt en sportchef och garanterat att minst 25 procent av klubbens styrelse ska vara kvinnor. Damhockeyn har tagit stora kliv sedan hon slutade spela. Klubbarna har blivit mer profession­ella och fler hockeygymn­asier för tjejer har ploppat upp runt om i landet, nu senast i Huddinge.

Men fortfarand­e är det ytterst få kvinnor som kan leva på hockeyn. Ylva Martinsen är en av dem, som efter en väldigt framgångsr­ik spelarkarr­iär först som huvudträna­re i landslaget har hockeyn som heltidsjob­b.

– Det är omodernt att utesluta olika typer av människor. Det handlar om de som har makt och sitter på pengarna. Om man menar allvar måste man prioritera annorlunda. Tidigare har man tänkt 80/20, men kanske måste man börja tänka 50/50, säger hon krasst.

Det är kärleken till hockeyn, det är ju det bästa som finns... förutom familjen då.

 ??  ??
 ?? FOTO: CLAUDIO BRITOS ?? STUVSTABO. Ledare inom polisen och leder ett landslag, men att leda sonen Liam är kanske den största utmaningen.
FOTO: CLAUDIO BRITOS STUVSTABO. Ledare inom polisen och leder ett landslag, men att leda sonen Liam är kanske den största utmaningen.
 ?? FOTO: ELISABET WAHL ?? GULDTRÄNAR­E. Ylva (då Lindberg) som tränare i Segeltorp guldsäsong­en 2011.
FOTO: ELISABET WAHL GULDTRÄNAR­E. Ylva (då Lindberg) som tränare i Segeltorp guldsäsong­en 2011.

Newspapers in Swedish

Newspapers from Sweden